Ето колко от сърбите подкрепят членството на страната си в ЕС

  • 27 януари 2023 08:56

  • 732
  • 0
Ето колко от сърбите подкрепят членството на страната си в ЕС
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Членството на Сърбия в Европейския съюз се подкрепя от 43 процента от гражданите, една трета е против, а необходимите за членство реформи се подкрепят от две трети от гражданите, сочи ново проучване на общественото мнение, проведено от министерството за европейска интеграция, съобщи Бета. 

Ако утре бъде организиран референдум с въпроса "Подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС?", 43 процента от гражданите на Сърбия биха гласували "за", 32 процента "против", а изобщо не биха гласували 13 процента. Колебаещите се как да гласуват са 12 процента не знаят какво биха отговорили на този въпрос.

Това показват резултатите от най-новото проучване на общественото мнение "Европейска ориентация на гражданите на Сърбия".

Сърбия: ЕС разбра коя е червената ни линия

На въпрос за безвъзмездната помощ за развитие на Сърбия от 2000 година до днес, 28 процента от анкетираните заявяват, че ЕС е най-големият дарител на Сърбия, а съюзът е следван от Китай, Русия и Норвегия. 38 на сто от анкетираните смятат, че държавата и те лично биха имали полза от членството в ЕС. От друга страна 21 процента са на мнение, че местното земеделие най-много ще изгуби от влизането на Сърбия в ЕС.

В проучването са участвали 1050 анкетирани над 18-годишна възраст на територията на Сърбия, без Косово, според стандарта на Евробарометър, съобщи министерството за европейска интеграция в Белград. 

Последвайте канала на

Калина Христова
732 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини