Вучич склонен да приеме френско-германското предложение за мир между Сърбия и Косово

  • 24 януари 2023 09:31

  • 635
  • 0
Вучич склонен да приеме френско-германското предложение за мир между Сърбия и Косово
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. даде знак, че е склонен да приеме последното предложение, направено от Германия и Франция, за нормализиране на отношенията с Косово, съобщи ДПА.

На пресконференция снощи Вучич каза, че западните преговарящи са дали избор между две възможности: да приеме плана или да се изправи пред последствията от прекъсване на присъединителните преговори с ЕС и оттегляне на чуждестранните инвестиции, предаде БТА.

При този избор Вучич каза, че предпочита "пътя на компромиса, колкото и да е спорен".

Предложението на Германия и на Франция предвижда, че Сърбия и Косово няма да се признаят формално помежду си, но взаимно ще приемат съществуването на държавността си в настоящите граници.

Александър Вучич: Вече не сме толкова ентусиазирани за присъединяваното ни към ЕС

По-конкретно Сърбия ще спре да блокира кандидатурите на Косово за членство в международни организации, което тя досега правеше с активна руска подкрепа.

"И дума не може да става да одобряваме влизането на Косово в ООН, но ние де факто ще приемем членството му", каза Вучич.

Той обаче отбеляза, че нищо не е решено все още и в края на краищата сръбският парламент и "може би народът" ще трябва да вземат решение.

Виолета Симеонова
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини