Сърбия: ЕС разбра коя е червената ни линия

  • 25 януари 2023 11:52

  • 608
  • 2
Сърбия: ЕС разбра коя е червената ни линия
© Pixabay

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич разговаря вчера в Брюксел за диалога между Белград и Прищина с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, специалния пратеник на ЕС за диалога Мирослав Лайчак, членове на Европейската комисия и Европейския парламент, съобщи сръбската национална телевизия РТС. 

След разговорите миналата седмица за диалога между Белград и Прищина за възможно споразумение бе разговаряно и в Брюксел. Ивица Дачич заяви, че Жозеп Борел и Мирослав Лайчак са оценили конструктивния подход на Белград към най-новата фаза от разговорите.

Те изтъкнаха желанието в предстоящия период да не се занимават с ежедневни конфликти, които се случват в Косово, за които по нашето мнение е изключително виновен Албин Курти, а да се стигне до договор, който би дал твърди гаранции и би осигурил мир и стабилност. В този смисъл те конструктивно оцениха ангажимента на президента (Александър) Вучич и Сърбия, заяви Ивица Дачич, цитиран от БТА.

Сръбският външен министър каза, че неговите събеседници са разбрали, че червената линия на Белград е членството на Косово в ООН и това, че формирането на Съюз на сръбските общини не трябва да бъде оспорвано. Дачич допълни, че е заявил на Борел, че позицията на Белград по отношение на войната в Украйна не е отражение на ценностна нагласа, а реакция на въпроса за териториалния интегритет на Сърбия.

Вучич склонен да приеме френско-германското предложение за мир между Сърбия и Косово

Жозеп Борел обясни, че е информирал министрите на външните работи на страните-членки за посещенията на американски и европейски дипломати в Белград и Прищина. 

Подчертавам, че напредък в посока споразумение, би донесъл значителни ползи за двете страни. Това е единственият начин да се прекъсне цикълът от кризи на терена и да се намали рискът от нова ескалация. Очакваме готовност за сериозен и конструктивен ангажимент, за да може работата по споразумение да напредне, подчерта ръководителят на европейската дипломация.

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак написа в Туитър, че е обменил мнения с Дачич за нормализирането на отношенията в контекста на европейските стремежи на Сърбия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Евро

2023.02.16 | 08:46

2
Европа е интересно животно,Дацич беше дясната ръка на Милошевич и сега преговаря с него,
PaulaFox

2023.01.25 | 13:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини