Вучич: Обстановката в Косово остава тежка

  • 30 декември 2022 14:54

  • 671
  • 2
Вучич: Обстановката в Косово остава тежка
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. каза днес, че е разговарял с представители на Европейския съюз тази сутрин и ги е помолил да бъдат внимателни, защото ситуацията в Косово е много по-опасна и трудна, отколкото хората си мислят, съобщават сръбските медии.

"Страхувам се от безотговорността на европейските представители и арогантността на властите в Прищина и очаквам в средата на януари велики мъже и жени от цял свят да дойдат да проведат среща за това как трябва да постигнем споразумения", каза Вучич в обръщение към медиите.

Знам, че (премиерът на Косово Албин) Курти няма да направи нищо, защото иначе нямаше да построи четири бази, нито да арестува хора", каза Вучич и подчерта, че някои са щастливи, защото смятат, че това е примка около врата му.

Не, това е примка на врата на Сърбия, но за тях е важно да е примка на моя врат. Предстои ни труден момент по отношение на Косово, но ще се борим. Избрахме добри документи, запазихме мира и стабилността, каза Вучич.

На въпрос за пристигането на специални косовски части в северната част на Косово Вучич отговори, че в документите, дадени от ЕС и САЩ, както и от НАТО, няма нищо лошо за сърбите, нито им се налагат някакви задължения. В документа на НАТО за първи път имаме нещо, което е насочено към всички страни, гаранции, че пристигането на косовските сили за сигурност на север изисква съгласие от КейФОР и сръбските представители, както и че хората няма да бъдат преследвани за барикадите, обясни Вучич.

За мен е важно да изпълнят нещата от гаранциите, които са дали. За мен е важно да разберат, че са се правили на наивни и са гледали, че някой строи четири бази и тук не говоря за Лайчак и Хил, каза Вучич по повод изявленията на дипломатите Мирослав Лайчак и Кристофър Хил, че този момент трябва да използва за постигането на напредък в диалога.

Вучич: Никога не сме виждали по-организирана съпротива на сръбския народ

Курти мечтае да бъде Енвер Ходжа, затова не понася (премиера на Албания Еди) Рама, но по възможност да е смесица от Ходжа и Зеленски, тъй като казва, че Вучич е малкият Путин. Ние сме заинтересовани той да остави сръбския народ на мира и да не тормози хората, каза Вучич.

Нека си мечтае напразно, само да не малтретира сръбския народ, повтори той.

Вучич обяви, че ще проведе редовна годишна пресконференция на 4 или 5 януари, преди да отиде в Хилендарския манастир.

Пожелавам на хората щастлива Нова година, каза накрая президентът на Сърбия.

Виолета Симеонова
671 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ZIg HAIL MEIn HERR

2022.12.30 | 15:12

1
☞⚡Бългaроубиецa Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг пpeдчyвcтвa, чe мy идвa koлeдaтa, kвичи нъ yмpялy и cъ мятaта в пpeдcмъpтнa aгoния⚡: tiny.cc/c39tuz ☞⚡Зaдaвa ce cъc cтpaшнa cилa нoщтa на дългитe koлoвe!⚡: tiny.cc/woozuz ☞⚡Cмъpтният вpаг нa Бългapия и нa бългapckият нapoд, Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo трябва да бъде НАБУЧЕН НA-KOЛ!⚡: tiny.cc/toozuz tiny.cc/deazuz
†❤️Becи oт Гaбpoвo❤️ tiny.cc/6fl2vz

2022.12.30 | 16:04

2
☞✋В цигaн-милициoнepckия koнцлaгep-БГ, зa eдин нeгaтивeн koмeнтap cpещy Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, пpиcтигaт джeлaтитe oт oтдeл „MOKPИ ПOPЪЧKИ“, гaвpят ce c тeб пo живoтинckи, и пocле тe изxвъpлят пpeз тepacaтa oт ceдмият eтaж!⚡: yerl.org/uhfCg ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!⚡: tiny.cc/zc7wuz ☞✋ЗAД CЦEНAТA: ДПC пpeдлoжи cдeлka нa ПП зa kaбинeт бeз ГEPБ⚡: jmp.by/7QzVAGr ☞⚡Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!⚡: tiny.cc/56t1vz

Добави коментар

Водещи новини