Вучич помоли НАТО да защити сърбите в Косово

  • 20 декември 2022 13:53

  • 744
  • 2
Вучич помоли НАТО да защити сърбите в Косово
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. определи днешния си разговор в Белград с командира на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мънч като "добър“, информира сръбската държавна телевизия РТС.

"Добър разговор с адмирал Мънч. Помолих НАТО да защити нашия народ в Косово и благодарих за разбирането на политиката на неутралитет на Сърбия", написа Вучич в профила си в Инстаграм.

Адмирал Стюарт Мънч каза вчера, че силите на НАТО в Косово следят отблизо ситуацията в северната част на страната и са готови да осигури безопасна среда и свобода на движение за всички общности навсякъде в Косово, в съответствие с мандата на мисията, регламентиран от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. 

КейФор разглежда искането на Сърбия за връщане на сръбски военни и полицаи в Косово

Северно Косово остава блокирано, а косовските сърби са на барикадите вече единадесети ден. Те настояват да бъдат освободени арестуваните косовски сърби - бившите полицаи Деян Пантич и Сладжан Трайкович, както и косовските специални сили да се изтеглят от района.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
744 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2022.12.20 | 18:57

2
Вучич, нищо няма да им се случи на сърбите, ако ти не ги насъскваш срещу властите на Косово. Или се съобразяват със законите на Косово или си ги прибирай в Сърбия и няма никакви проблеми за никого.

2022.12.20 | 14:22

1
Най-долното племе на Балканите, това са Сърбите.

Добави коментар

Водещи новини