Турция привика посланика на Германия, след като германски политик оприличи Ердоган на "канален плъх"

  • 27 септември 2022 20:20

  • 9886
  • 7
Турция привика посланика на Германия, след като германски политик оприличи Ердоган на "канален плъх"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турското външно министерство извика днес германския посланик в Анкара, за да протестира срещу коментари на високопоставен германски политик, който оприличи президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на "малък канализационен плъх", съобщава БТА.

"Осъждаме по най-категоричен начин обидните изявления, направени от Волфганг Кубицки, заместник-председател на германския федерален парламент, за нашия президент (Ердоган) в реч по време на предизборната си кампания в Долна Саксония", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

"(Кубицки) е напълно лишен от политически морал и отговорност", посочи още Билгич, като добави, че подобни "непристойни изявления дават представа най-вече за политическото и морално ниво на Кубицки и разкриват вулгарността му".

Турция привика посланика на Гърция

Потърсен за коментар от Ройтерс, Кубицки потвърди, че е направил такъв коментар по време на митинг от предизборната кампания, опитвайки се да привлече вниманието към нарастването на броя на нелегалните мигранти, придвижващи се от Турция по т.нар. "балкански маршрут" към Германия.

"Канализационният плъх е малко, симпатично, но в същото време умно и хитро същество, което се появява и в детските приказки", каза Кубицки, като даде за пример популярния анимационен филм "Рататуи".

Кубицки, който е депутат от ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, част от управляващата коалиция в Германия, заяви, че Ердоган е направил добра сделка за Турция, когато се е съгласил да спре потока на мигрантите, влизащи в ЕС, през 2015 г.

"Но същевременно трябва да отбележим, че бежанската вълна по балканския маршрут (от Турция) отново се увеличава, което е предизвикателство за германската външна и вътрешна политика", посочи той.

Турция е кандидатка за членство в ЕС, но преговорите отдавна са в застой заради разногласия по редица въпроси, включително спазването на човешките права от страна на Анкара, миграцията и геополитиката.

Обидата на президента е престъпление в Турция, където Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието са на власт вече две десетилетия.

Мая Йорданова
9886 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Тенев

2022.09.28 | 09:44

7
Вярно точно казано..:)
н а ц и с т а

2022.09.28 | 02:12

6
да, внимава че , ердогана има 15 милиона гласоподаватели под ръка в Германия.
Иван

2022.09.27 | 22:46

5
Има прилика

2022.09.27 | 21:44

4
По-точно не може да бъде казано.

2022.09.27 | 21:41

3
До 1. По - голям плъх от теб няма. Не защитавам никого, но според твоите съждения анонимен за клавиатурата си личи колко си "умен".

2022.09.27 | 20:37

2
църр, ама точно така изглежда
Е, па така си е!

2022.09.27 | 20:36

1
Дружки са с плъха от кремъл!

Добави коментар

Водещи новини