Осъдиха опонент на Реджеп Ердоган за обида на официални лица

  • 14 декември 2022 19:55

  • 618
  • 3
Осъдиха опонент на Реджеп Ердоган за обида на официални лица
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Турски съд осъди днес кмета на Истанбул Екрем Имамоглу (на снимката), популярен опонент на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, на над две години затвор и му наложи забрана да участва в политическия живот заради обида на официални лица, съобщиха световните агенции.

Имамоглу, който е представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше изпратен на съд във връзка с реч през 2019 г., в която казва, че тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време, са "глупаци".

Кметът на града с най-голямо население в Турция беше осъден на две години и седем месеца затвор заради обида към членовете на Върховния избирателен съвет на страната.

Екрем Имамоглу коментира, че  днешната му присъдата от турския съд е политическа и незаконна и е знак за настоящите условия в страната.

Съдът наложи на Имамоглу и политическа забрана, която може да доведе до отстраняването му от длъжност.  

Адвокатът му Кемал Полат, че Имамоглу ще обжалва присъдата.

Екрем Имамоглу спечели местните избори през 2019 г. с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа.

В речта си тогава Имамоглу заяви: Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци.    

Законът предвижда максимална присъда до четири години затвор.

Критици твърдят, че делото срещу Имамоглу е опит да бъде елиминиран ключов опонент на Ердоган. В Турция предстои да се проведат президентски и парламентарни избори през юни 2023 г.

Кметът отрече да е обиждал високопоставени официални представители в речта си от 4 ноември 2019 г., в която определя като "глупост" анулирането на легитимни избори.

Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл "глупак" и го е обвинил, че е критикувал Турция по време на посещение в Европейския парламент.

Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си от присъдата срещу популярния кмет.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия, съкрати посещението си в Германия, за да се върне в Турция и да изрази подкрепата си към Имамоглу.

Лидерът на турската опозиция е заплашен с три години затвор

По-рано по време на процеса съдът изслуша показанията на прессекретаря на Имамоглу Мурат Онгун и друг негов сътрудник, които потвърдиха, че думите на кмета са били отговор към Сойлу.

"Нито преди, нито след това събитие, дори на 6 май 2019 г., когато изборите бяха анулирани, не съм чувал никакви негативни думи от Екрем Имамоглу, отнасящи се до членовете на Върховния избирателен съвет", посочи Онгун."Всички негови изявления бяха насочени срещу политически фигури", заяви той.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обаче заяви, че думите на кмета са били насочени към членовете на избирателния съвет, които са анулирали изборите.

Последвайте канала на

Novini.bg
618 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Име

2022.12.15 | 23:26

1
Съд и затвор
циган

2022.12.17 | 21:03

3
маъмуна си
йокер

2022.12.17 | 21:01

2
ти си един голам глупак

Добави коментар

Водещи новини