Турция подготвя нова трансгранична операция край южните си граници

  • 26 май 2022 21:53

  • 3289
  • 1
Турция подготвя нова трансгранична операция край южните си граници
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турската армия подготвя нова трансгранична военна операция край южните граници на страната. Детайлите са били обсъдени на състоялото се днес заседание на Съвета за национална сигурност под ръководството на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, предаде БТА.

Това е първото заседание на съвета от два месеца. По данни на турски медии заседанието е продължило три часа.

"Операциите, които се провеждат и предстои да бъдат проведени край южните ни граници, нe са насочени към териториалната цялост на нашите съседи, а са необходими заради националната ни сигурност", се посочва в писмено съобщение след заседанието.

В текста се отправя призив към "страните, които нарушават международното право, като подкрепят тероризма, да сложат край на това отношение и да имат предвид безпокойствата на Турция по отношение на сигурността". 

Турция очаква и от съюзниците (в НАТО) да демонстрират същото отношение, се посочва в изявлението.

Чавушоглу: Турция ще бъде принудена да извърши операция в Сирия в случай на увеличаване на заплахите за нея

В понеделник турският президент обяви, че страната му ще започне скоро военни операции по южните си граници, за да създаде 30-километрови зони за сигурност и да се бори срещу терористичните заплахи, идващи оттам.

Очаква се бъдещите операции да бъдат проведени в Северна Сирия, където турската армия нахлу няколко пъти от 2016 г., взимайки на прицел най-вече кюрдски милиции, които са съюзници на Съединените щати в борбата срещу групировката "Ислямска държава". Засега обаче има малко признаци за придвижвания на турската армия като тези, предшествали последните четири влизания на нейни части в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс.

Константин Тодоров
3289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
666

2022.05.27 | 06:55

1
Не се оказала южна, а северна операция. Проблем?

Добави коментар

Водещи новини