Ковачевски: Няма да преговаряме за идентичността на македонския народ

  • 15 януари 2022 15:05

  • 1759
  • 5
Ковачевски: Няма да преговаряме за идентичността на македонския народ
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

Ковачевски в изказването си пред депутатите подчерта, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

„Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове”, каза Ковачевски.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток: „Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония.

Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Официалното посещение на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония ще бъде на 18 януари

Константин Тодоров
1759 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.15 | 17:47

5
Може и да не преговаря изобщо и да си изтегли апликацияата. Ще го преживеем.
Катана Катана

2022.01.15 | 16:45

4
Кирчо по добре да не отиде в "Македония"чета тяхните вестници,ужасни неща се приготвят,ДАНС трябва също да чете и да има информация,
Цхбббнбббб

2022.01.15 | 15:42

3
ЕС не трябва да стществува

2022.01.15 | 15:40

2
Американците да пратят един взвод да арестува всички югославско-руски съветници в РСМ

2022.01.15 | 15:18

1
Бе ние не преговаряме, вие преговаряте.

Добави коментар

Водещи новини