Без специален пратеник за преговорите България - РС Македония. Бучковски: Дадох всичко от себе си

  • 12 януари 2022 09:00

  • 1601
  • 1
Без специален пратеник за преговорите България - РС Македония. Бучковски: Дадох всичко от себе си
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

За мен бе чест, че през изминалите 13 месеца бях специален представител на правителството за отношенията с България. Бях назначен две седмици след блокадата на България при доста сложни обстоятелства. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата, заяви за МИА досегашният специален представител на правителството на Република Северна Македония за Република България Владо Бучковски.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 390

И в тези неблагоприятни обстоятелства дадох всичко от себе си да не стихне диалогът и да не се стигне до бъдеща негативна ескалация на отношенията между двете държави, каза Бучковски, цитира БТА.

Освободиха Бучковски като преговарящ на РСМ с България

Един мой приятел от София ми казваше често: "Ти си тук пазачът на огъня, не позволяваш да загасне, огънят, който подгрява надеждата, че България и Северна Македония могат да бъдат час по-скоро истински приятели и съюзници", каза Бучковски.

Той изрази надежда, че със своето ангажиране е дал своя принос, който ще бъде от значение при скорошното продължаване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води на основата на позитивна енергия и нова преговорна методология.

Накрая изразявам голяма благодарност на премиера Заев за оказаното доверие, благодарност на министър Османи за успешното сътрудничество и на генералния секретар на правителството Зекири за безукорната логистична подкрепа, добави Бучковски.

Северна Македония: Добре е да се преговоря по въпроси, които се отнасят до бъдещето

По-рано днес местни медии съобщиха, че правителството на Република Северна Македония е освободило Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави. Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката "кадрови решения". Причините за освобождаването му не бяха съобщени.

В преговорите между България и Република Северна Македония няма да има специален пратеник.

Радина Лазарова
1601 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
поредния

2022.01.12 | 10:10

1
поредния сърбомански помияр

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини