Учен от Скопие: Българи-татари не отговаря на историческата истина

  • 19 ноември 2021 14:58

  • 14220
  • 0
Учен от Скопие: Българи-татари не отговаря на историческата истина
© Getty images (архив)

"Терминът "българи-татари" не отговаря на историческата истина, това каза професорът по средновековна история в Скопския университет "Св.св. Кирил и Методи" Александър Атанасовски, написа местното издание "Слободен печат".

Изследователят на миналото пред медията коментира учебното съдържание по история за седми клас. "На децата се дава тест. Един от въпросите е за произхода на българите, а посоченият за верен отговор е татарски, както пише в учебника", разказа той.

По думите на учения това твърдение не отговаря на историческите факти. "Прабългарите в поречието на Волга са създали своя държава през 660 г. Тя е престанала да съществуваща под ударите на татарската орда през 1240 г. ", каза още той. "Следователно, не може да става и дума за това, че българите са потомци на татарите и съответно - терминът българи-татари е напълно грешен, защото не отговаря на историческата истина", добави професорът.

Историк: В РС Македония променят исторически извори - там, където пише "българи", го коригират на "македонци"

"Според мен авторите на учебниците, в които се лансира тази невярна теза, трябва да понесат своята отговорност за разпространение на невярно съдържание", каза още Атанасовски.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
14220 0

Свързани новини

Водещи новини