Обстановката в столицата на Южна Африка е тревожна заради новия щам на COVID-19

  • 26 ноември 2021 21:07

  • 2337
  • 2
Обстановката в столицата на Южна Африка е тревожна заради новия щам на COVID-19
© gettyimages

В столицата на Република Южна Африка (РЮА) днес се усеща безпокойство след откриването в страната на новия вариант на коронавируса, известен като В.1.1.529, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30266

Жители на Претория изказаха своите опасения. "Страхуваме се от въвеждането на нова карантина и забрана за пътуване", каза Джон Сасуолу в един от магазините в столицата, където беше дошъл да пазарува.

Страните от ЕС решиха да забранят временно пътуванията до Южна Африка

"Изобщо не ми се иска да преживея още един период на пълен локдаун", добави той. Хората започнаха отново да проявяват повишено внимание при пазаруване в магазини и да се опитват да спазват социална дистанция. Всички носят маски и използват задължителните средства за дезинфекция на входа на магазините.

"Засега още нищо не е ясно, но се страхуваме, че коронавируса, който е способен да мутира бързо, ще остане с нас за дълго време напред", каза друга жителка на столицата, пазаруваща в един от магазините.

Междувременно в магазините в Претория не се забелязва прекъсване на доставките. Кафенетата и ресторантите работят в нормален режим, въпреки че броят на посетителите леко е намалял. Засега в Претория във връзка с варианта В.1.1.529 не са въведени никакви нови ограничителни мерки.

Според информация, получена от ТАСС, по-късно днес ще се състои специално заседание на правителството на РЮА. В дневния му ред е предвидено да бъде оценена текущата ситуация и какви действия биха могли да предприемат властите. Въпреки това засега правителството не е въвело ограничителни и карантинни мерки, във връзка с новия вариант на коронавируса.

РЮА ще продължи да работи с властите на Великобритания, Япония, Израел и ЕС, въпреки разочарованието от решението им за забрана на полетите от Южна Африка, каза министърката на туризма на РЮА Линдиве Сисулу. "Това решение наистина ни разочарова", каза тя днес пред южноафриканския вестник "Таймс".

"Въпреки това Южна Африка ще продължи да работи с хората, определящи политиката на Великобритания, Япония, Израел и ЕС, за да бъдат избрани най-добрите мерки за противодействие (на новия вариант)", добави тя.

Според нея обявените от тези страни стъпки биха могли да попречат на РЮА да предприеме адекватна политика по отношение на новия щам на коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30266

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2337 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.27 | 07:48

2
В ЮАР няма никакви меpки, не е имaло въoбще.

2021.11.27 | 01:21

1
Тоя е по страшен от предишния , нали ! Пу да ви е ба майката мисирска недоправена !

Добави коментар

Водещи новини