Проф. Димитров: Недопустимо е прекратяване на дейността на историческата комисия с РСМ

  • 05 февруари 2022 17:33

  • 522
  • 1
Проф. Димитров: Недопустимо е прекратяване на дейността на историческата комисия с РСМ
© Кадър: Нова телевизия

"Недопустимо е да се прекратява дейността на историческата комисия, защото ще е в разрез с Договора за добросъседство. Има лична позиция на колегата Драги Георгиев, която не е желание да се прекъснат разговорите, а напомняне, че вниманието върху членовете на комисията в Северна Македония става натрапчиво и усещат натиск. Притеснява ги като историци и личности". Това заяви съпредседателят на българо-македонската историческа комисия проф. Ангел Димитров в предаването "Офанзива" по Нова нюз.

По думите му те възприемат Гоце Делчев като символ на обособеността им от всички други.

Доц. Лъчезар Стоянов за Novini.bg: Проблемите на евроинтеграцията на РС Македония не са в София, а в Скопие

"Изпращането на външния министър Генчовска на честването е било с цел хармония. Не съм щастлив от начина, по който бе почетена паметта му. Това са смущаващи знаци за промяна, а не сигурни. Бих се радвал почитането на паметта се изразява масово от хората, не само като политическо мероприятие", посочи той. И допълни, че срещата на Пендаровски с ОМО "Илинден" на пръв поглед няма нищо смущаващо, но трябва да се знае каква е тази организация.

"Новата им идентичност е статистически незабележима, те са доказан изразител на сепаратистки идеи", коментира проф. Димитров. И сподели, че е израз на политическа и историческа неграмотност да твърдиш, че етническите македонци са дали сериозен принос за САЩ, а имаш предвид цялата стара емиграция.

Професорът уточни, че е имал известни резерви относно посещението на Петков в РС Македония, но сега трябва да се види какви резултати ще даде. "Ако не даде добри резултати и ентусиазмът се охлади, можем да дадем ясна оценка", подчерта историкът. И обясни, че застоят в преговорите в комисията е забележителен. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
522 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Катана Катана

2022.02.05 | 18:31

1
Преведено изявление на външния министър на СРМ Политиците не трябва да коментират исторически въпроси, историците не трябва да коментират политически въпроси. Всички членове могат да коментират какво им харесва във възгледите им за историята. Това е тяхно задължение. Не трябва да ги коментираме, политиката не трябва, но и историците не трябва да говорят за процеса, който определя политическите въпроси

Добави коментар

Водещи новини