Проф. Димитров: Македонските историци отказват съвместно честване на братя Миладинови и Гоце Делчев

  • 22 октомври 2021 18:44

  • 2156
  • 5
Проф. Димитров: Македонските историци отказват съвместно честване на братя Миладинови и Гоце Делчев
©

Няма напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония след провеждането на последната ѝ 15-а среща този четвъртък. Това обяви нейният съпредседател от българска страна проф. Ангел Димитров на брифинг в МВнР.

„Макар че вчерашният ден подсказваше, че може да има развитие и ние направихме някои стъпки в тяхна посока“, напредък не е постигнат и основната причина за това е отказът да се приеме от македонска страна, че имаме обща история, заяви Димитров, цитиран от БТВ.

Зоран Заев обяви победа: Народе македонски, успяхме да реализираме изцяло демократични и европейски избори

„Желанието ни да се излезе от задънената улица декларативно се показва и от тяхна страна. Но утре те ще говорят в Скопие, че са били готови да се постигне движение напред, но това е най-големият проблем, че публично се изговарят неща, които нямат общо с работата в съвместната комисията. Нашите колеги не могат да допуснат мисълта за обща история и това, което е заложено в договора за приятелство и добросъседство“, каза съпредседателят на комисията.

„Отказват ни да даваме предложения за съвместни чествания. Тази година има кръгла годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови, но те отказват да се направи някакво съвместно честване на тези личности. Дори кръглата годишнина на Гоце Делчев, която е следващата година, отново предизвиква у тях нежелание за съвместно честване", съобщи Димитров.

По думите му в четвъртък следобед е имало промяна в поведението на македонските му колеги и те са се "върнали на старите си позиции".

"До обяд сме работили по формулировка на един текст за цар Самуил. Направихме усилие за постигане на някакво съгласие. Отново беше отказано. Трудно ще излезем от X-XI век", каза проф. Димитров.

Втората тема, която са обсъждали на заседанието на комисията е бил съвместен текст за личността на Гоце Делчев, но българските историци станали свидетели на опит "за промяна по въвеждащата част, която вече е приета".

"Нашите колеги се страхуват от представянето на нещо биографично, свързано с Гоце Делчев, като се опитват да пренесат цялото отношение от съвременността към миналото. Те изобщо искат да пренебрегнат, че биографичното е траен символ за връзката с миналото", каза Димитров.

Според него македонските му колеги отново ще говорят за "императивен натиск за приемане на българската гледна точка", а желанието от българска страна е да се "спазват международните научни стандарти". Вероятно върху македонските историци има политическо давление предвид изборната ситуация в югоазападната ни съседка, коментира историкът. По думите му може да бъде взето "решение на политическо ниво" между двете страни за общо честване на братя Миладинови и Гоце Делчев, но е важно такива чествания "да създават близост, а не да циментират различия" и това е работа на "историческата колегия".

Мая Йорданова
2156 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Zoran

2021.10.22 | 23:02

3
Ma kakva zajednnicka istorija ?...To je bila I ostace Bugarska istorija,a oni nek slave Tita...Koji je izmislio njih Samo da odcepi taj deo od Bugarsku I pripoji Jugoslaviji ...Stop !!!
Тошо

2021.11.03 | 02:57

5
Шта сереш бре
Zoran

2021.11.02 | 21:05

4
A zasto ste I'm dali Goce Delcev I sega da se hvalat s nego ?
Избирател

2021.10.22 | 20:25

2
Ако САЩ ще казва кой да става член на ЕС и кой не да ви п-икая на съюза !
ими

2021.10.22 | 20:04

1
то ние не трябва да искаме общи чествания с тях, с тях обща история нямаме. Стига се се занасяли в политкоректност

Добави коментар

Водещи новини