Заев пред Урсула фон дер Лайен: Искаме и нашата македонска идентичност да бъде зачитана

  • 28 септември 2021 19:05

  • 4235
  • 24
Заев пред Урсула фон дер Лайен: Искаме и нашата македонска идентичност да бъде зачитана
© Булфото (архив)

Премиерът на Република Северна Македония Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на заяви на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е в Скопие, че страната ще ускори преговорите с България и изрази надежда, че до края на декември може да се намери приемливо решение за двете страни. В същото време той бе категоричен, че не може да се разговаря по въпросите на македонската идентичност и информира, че от българска страна са дошли позитивни сигнали по този въпрос.

,,В духа на европейските добросъседски отношения, ние ще ускорим разговорите с България с искрена воля да предприемем стъпки по-близо до решение на откритите ни въпроси. Досега проявихме готовност и конструктивен принос за решаването на двустранните въпроси чрез взаимно уважение и защита на националното достойнство, но въпросите на идентичността са просто невъзможни за преговори и ние сме доволни, че от България идват сигнали за разбиране по тези въпроси, които са също и европейски ценности'', обясни Заев, цитиран от "Фокус".

Заев: Може да се постигне напредък в преговорите с България преди Коледа

По думите му решението трябва да се основава на европейските ценности и същото, каза той, може да се намери в предложението, направено от Португалия по време на ротационното ѝ председателство на Съвета на ЕС.

Ние зачитаме всички европейски идентичности тук и искаме нашата македонска идентичност с македонския език също да бъдат зачитани. Както казах, радвам се, че имаме положителни сигнали в тази част от най-важната област, която се обсъжда. Много често съм коментирал останалото, това е пътната карта, с която ще подобрим сътрудничеството и ще го ускорим в съответствие с Договора за добросъседство и приятелство, а вътре са точно двете бележки за кратко и дълго име, ненамеса във вътрешните работи и др., както и основите на предложението на португалското председателство, което бе прието и от словенското (председателство) като възможно решение, реално приемливо и за двете страни, и тук е решението, но духът на приятелство и сътрудничество трябва да се подхранва и от двете страни, отбеляза министър-председателят на югозападната ни съседка.

Фон дер Лайен е решена да започне преговори с Албания за членство в ЕС

Той каза, че на срещата с Фон дер Лайен те са обсъдили тази тема и отбеляза, че настоящата блокада на европейската интеграция на югозападната ни съседка не е в духа на ангажимента на ЕС за разширяване на Съюза със страните от Западните Балкани.

Ние вярваме, че е необходим нов тласък за ускоряване на процеса на вземане на решения, защото всяко продължаване на блокадата насърчава ретроградните сили, които се противопоставят на европейското единство и европейските ценности. Блокадата се отрази негативно на целия регион и застраши доверието в ЕС като надежден партньор. Европейските ценности на ЕС са и ценностите на страните-кандидатки за членство от Западните Балкани, които ги приеха и развиха. Някои от тях, като инклузивност, мобилност, толерантност, справедливост и солидарност, като европейски ценности, които се практикуват в самия ЕС, са директно поставени под въпрос поради тази блокада, коментира Заев.

Освен че говори за европейската интеграция на РСМ, той благодари за подкрепата на ЕС до момента, включително за обновяването на Младежкия културен център (МКЦ), където се проведе съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия.

Северна Македония отбелязва 30 години независимост

Днес те също подписаха меморандум, с който ЕС отпусна 2,6 милиона евро бюджетна подкрепа за Северна Македония. Разбра се още, че ЕС е отпуснал около 220 милиона евро бюджетна помощ на Скопие от началото на пандемията от COVID-19.

Владимир Василев
4235 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
Българин

2021.10.04 | 15:25

24
На майка ти..........та

2021.09.29 | 16:49

23
Македозната идентичност е антибългарска. Анти идентичност е невъзможна за зачитане. Все едно убиец иска права.
Какви смешни коментари...

2021.09.29 | 05:56

21
Зaeв нe "лъжe" никoгo. Изкaзвaниятa нa Зaeв сa oтдaвнa кoopдиниpaни с Уpyспa фoн Лaйнeн. А зaщo Уpyспa и Зaю лaят в eдин глaс? Ми pa6oтaтa e мнoгo пpoстa. Зa дa мoжe дa сe 6иe Тиквaтa в гъpдитe, чe e "лидep нa Бaлкaнитe", тoй oт 10 гoдини pa6oти пo мpъснaтa пopъчкa нa Мepкeлицa зa вкapвaнe нa 6ившa Югoслaвия в ЕС нa всякa цeнa. Вмeстo дa 6paни 6ългapскитe интepeси, Тиквaтa си зaтвapяшe oчитe зa мaкeдoнскитe зoлyми. И слeд кaтo 6eшe дaл гъзa си и всички oчaквaхa, чe пpoцeсът пo интeгpaция нa Ал6aния и Мaкeдoния щe пoчнe, Тиквaтa o6ъpнa пaлaчинкaтa слeд кaтo 6eшe минaл пoслeдния мoмeнт. Зaщo? Зa дa нaпpaви мaлкo вятъp нa пaтepицитe си - Пypкo цигaнинa и Шкeм6e вoйвoдa, кoитo кpeпeхa нeгo, "пo6eдитeля" в пapлaмeнтa. Ей зaтoвa никoй нe взимa Бългapия нaсepиoзни и зaтoвa щe ядeтe кopaвия нeмит. Чeститo :)

2021.09.29 | 12:17

22
Къде ти се привижда тиква, люпи семките, че за друго не те бива.
Рггггг ххххххххх

2021.09.29 | 05:24

20
Такава държава няма и такъв език За каква идентичност говориш тъпанар
катана катана

2021.09.28 | 23:13

19
до 1912 година, в географските ширини на наречената след 1949г македония, статистиката показва че са живяли само и само българи и арнаути. понятие македонец няма, и пак не трябва да има, инак изневеряват се предците, македония и македонец е измислено от самите османци таканаречените гърци да нямат претенции, разделяи и владеи. Щото гърците също приписват идентичност от старогърците но нищо общо нямат, даже днешния гръцки език е пак ин витро измислен 18 век, нищо общо с старогърцкия, така че Александър велики не е говорел този гръцки.
катана катана

2021.09.28 | 23:05

18
ама идентичност на сила не става, идентитет значи нещо което е идентично само за теб, македонците тва го нямат, измислен ин витро идентитет, мъчат се да го озаконят но не става, ще е фалшиво, нали в европа не искаме фалшификати.

2021.09.28 | 22:19

17
Какъв македонски език бе,Александър Македонски е говорел единствено на гръцки.Що крадете българския език?Ама,те станали македонци от 1945г. с декрет и затова им трябва й език ,но да се нарича македонски на географската област за да са свързва с античността,та да се бухат в гърдите,че са "единствените" потомци.А може ли все пак да уточним това "македонско " ДНК е ли е или друг път?
Анонимен

2021.09.28 | 22:07

16
Решение с България и старт на преговорите до края на годината, очаква Урсула фон дер Лайен ! "Много направихте. Хайде. направете още едно усилие !" - каза тя на Заев в Скопие.
Анонимен

2021.09.28 | 22:06

15
България и старт на преговорите до края на годината, очаква Урсула фон дер Лайен ! "Много направихте. Хайде. направете още едно усилие !" - каза тя на Заев в Скопие.

2021.09.28 | 21:40

14
Заев лъже лицемерно председателя на ЕК!Какво определение заслужава такъв политик?Докато се подпише договора бяхте мили и драги,правехте се на българи,а след това политически натиск върху историческата комисия,тупани на топката ,блокиране,,а успоредно пращахте платени емисари по света да ни дискредитират.Това е "добросъседско"!Ще кажете истината,ще промените учебниците как българите стават македонци и цялата историческа истина за т.н. окупация с доказателства.По време на "фашистката "окупация цар Борис е дал поданство на всички етнически българи,за да не гладуват,да има български училища ,в местните църкви да се говори на български с български свещеници,създават се селскостопански задруги.По време на същата "фашистка "окупация всички пленени македонски българи част от югоармията са освободени и върнати в родината си.И много други ползи,които се крият ,а се пише и говори исторически превратно.

Добави коментар

Водещи новини