Мицотакис отхвърли настойчивите слухове за предсрочни избори в Гърция

11 май 2021 10:04

Мицотакис отхвърли настойчивите слухове за предсрочни избори в Гърция
© Getty images
180 0

Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. и други служители в правителството отхвърлиха настойчивите слухове, че се готвят предсрочни парламентарни избори в южната ни съседка през есента, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Мицотакис многократно е казвал, че иска да стигне до края на мандата си, през юли 2023 г., и да бъде оценяван за работата му през пълните четири години, а не само за управлението на кризи, както се случи с пандемията през изминалите 15 месеца.

Зад кулисите обаче други съветват в полза на предсрочни избори. Те посочват, че краят на това лято със сигурност ще бъде по-добър от миналогодишното и това може да бъде отразено в още по-голям аванс над лявата опозиционна СИРИЗА на урните. Те отбелязват забележителната устойчивост на правителството по време на изпитанията на здравната криза и че докато други правителства се сриват поради продължителните блокировки, несигурността и нарастващата умора на гражданите, дясноцентристката Нова Демокрация запазва своите избиратели.

Алексис Ципрас: Светът се променя. А ние?

Привържениците на предсрочни избори също твърдят, че връщането към относителната нормалност през 2022 г. всъщност ще навреди на правителството, тъй като гражданите вече няма да виждат необходимостта да се сплотяват около правителството. Това би означавало свита преднина в намеренията за гласуване, казват те и препоръчват септемврийски избори, докато хората, все още свежи от летните ваканции и перспективите са по-добри от миналата година, информира "Фокус".

Привържениците на изборите посочват, че опозиционният лидер Алексис Ципрас, неспособен да скъси преднината на Мицотакис, е особено уязвим и че второто поражение може да бъде фатален удар за него и неговата партия, която той доминира, без вероятността скоро да се появи силен наследник . Също така избирателите на лявото „Движение за промяна“, разочаровани от стагнацията на своята партия и най-вече враждебни към Ципрас, биха могли да се отклонят надясно. Ако социалистите изберат нов лидер през ноември, подобна миграция ще бъде по-малко вероятно, казват те.

Novini.bg
180 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини