Алексис Ципрас: Светът се променя. А ние?

  • 10 май 2021 13:05

  • 440
  • 1
Алексис Ципрас: Светът се променя. А ние?
© Getty images

Човечеството е в преломна точка и не може да продължи да функционира по догми и рецепти, които са се провалили, написа лидерът на СИРИЗА и бивш министър-председател на Гърция Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли в статия за атинския ежедневник Kathimerini.
 

„За първи път от четири десетилетия върховенството на неолибералната догма, която се основава на десни идеи, се поставя под съмнение толкова явно“, пише Ципрас. Съгласно думите му, пандемията от коронавируса, изменението на климата и движенията за защита на правата отново извеждат на преден план ценностите и нуждите, които са били забравени или пренебрегнати: необходимостта от защита на човешкия живот със силни системи за здравеопазване и социални грижи, необходимостта от прекратяване на унищожаването на планетата и необходимостта от възстановяване на социалното сближаване. Последното „беше силно повредено от безумното засилване на неравенствата между развития и развиващия се свят, както и в рамките на западния свят“, отбелязва лидерът на СИРИЗА.

Като цитира като примери политиките на американския президент Джо Байдън за повишаване на минималната заплата, облагане на богатството с нови инструменти и принуждаване на държавата да се намесва на пазара, Ципрас заяви, че политическият проблем на премиера Кириакос Мицотакис не е част от десницата, съобщи "Фокус". Неговият проблем, посочи Ципрас, е че „силно защитава принципите на свят, който изглежда е завършил историческия си цикъл“. Премиерът, каза той, не е в състояние да „разбере мащабните промени, които се случват и тези, които пандемията създава на всички нива“.

Ципрас в Париж: Дайте шанс на Скопие и Тирана

Вместо да въвежда отново стари трудови идеи от епохите на Рейгън и Тачър като премахване на колективните трудови договори и осемчасови работни дни, Гърция трябва да се възползва от ресурсите на Фонда за възстановяване, за да създаде „нов продуктивен модел, включващ такса в посока към качествени продукти и услуги с добавена стойност. „Гърция не може и не трябва да се конкурира с други страни въз основа на по-ниски разходи за труд - следователно, заплати - а въз основа на увеличаване на производителността и интегриране на колективни знания, изследвания и иновации“, отбеляза Ципрас.

Развитието може да бъде подхранвано само от силно общество, а не от пазара, твърди Ципрас, следователно реформите трябва да имат за цел социална държава, нещо, което само прогресивно правителство може да направи. Такова правителство ще застане начело на мнозинството от хората, които работят усилено и създават. „Те са тези, които са построили Гърция, а не малкото семейства, които са изпратили печалбите си в чужбина по време на кризата и очакват отново да бъдат основните бенефициенти на средствата за възстановяване“, подчертава Ципрас.

Novini.bg
440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.10 | 16:53

1
Kомyнизма иде с пълна паpа. A вие вepвaйте, чe ви пaзят от виpyc.

Добави коментар

Водещи новини