Конституционалисти обясниха как може да се стигне до сценарий с избори 2 в 1 наесен

  • 11 юли 2021 18:58

  • 1681
  • 1
Конституционалисти обясниха как може да се стигне до сценарий с избори 2 в 1 наесен
© Булфото архив

При невъзможност за съставяне на кабинет от новите депутати, президентът може да остави служебното правителство да управлява – в същия състав. Това заяви пред БТВ експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той обясни, че за целта държавният глава трябва да издаде нов указ. Защото настоящият служебен кабинет трябва да подаде оставка, когато Народното събрание започне работа.

„На изпитание не е поставена Конституцията, защото тя е предвидила всички въпроси. На изпитание са поствани всички политици, защото парламентарната форма на управление предполага гъвкаво разделение на властите и управление чрез диалог. За съжаление, диалогът куца“, коментира проф. Киров.

Младен Маринов: Гласувах срещу репресиите и страха, налагани от едно самозабравило се правителство!

Преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова посочи, че сме станали свидетели на тотална липса на диалог между политическите сили. Тя обясни, че партиите ще имат три опита да съставят кабинет след изборите.

„Ако около 20 юли президентът свика първото заседание на 46-ото Народно събрание, започва да тик-така часовникът и времето за трите опита. Горе-долу месец и половина, така октомври месец може да има нови, трети за тази година парламентарни избори“, допълни проф. Киров.

Според него обаче процедурата може да се разтегне и да се направят избори 2 в 1 – парламентарни и президентски в 1 ден. Конституционалистът заяви, че това няма да е в интерес на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който ще бъде кандидат за нов мандат. Доц. Киселова уточни, че действащият президент няма право да разпусне парламента в последните три месеца от мандата си, което е 22 октомври.

„Тогава влизаме в хипотеза, в която президентът назначава служебно правителство, но не разпуска Народното събрание“, допълни тя.

Мая Йорданова
1681 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.12 | 08:02

1
ГАЛЕВИЦА Е МУТРА ВЪТРЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА МУТРОФАНОВА И Е ВЕЧЕ МАЯ ГАЛЕВА МУТРОФАНОВА.**********СВИНЯТА НА ГЕРГОВ ДО КОГА ЩЕ СЕ ДУПИ НА РУСНАЦИТЕ?*******ГАЛЕВИТЕ МУТРИ ВЪН БЛАГОДАРЕНИЕ НА МУТРАФОНОВА СА МУТРИ ВЪТРЕ****Аз съм от отказалите се.три пъти се качвах до четвъртия етаж...много се отказаха,само осемдесет и тримата милиционери стояха наежени на хората които псуваха тръгвайки си негласували*******СЛАВЕТЪПЧОВЦИ,НАЙ ДОБРЕ ДА СИ ПРИЗНАЯТ ОЧЕВАДНОТО,ЧЕ СА ПРЕЗРЯНИ НИЩОЖЕСТВА И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И БЕЗРОДНИТЕ ОТ ПОЗАСРАНО 20 СА ТАМ,КЪДЕТО СА И ЩЕ ТРЯБВА ДА ЛАПАТ ПАТКАТА,ДОКАТО СЕ ИЗПЕКАТ ТАШАЦИТЕ...А КАКВО ЩЕ ИЗЛЪЖЕ ДЕБИЛА ГЕЧЕВ ЗА ПРЕВРАТА НА МУТРФОНОВА?ТЯ ТУРИ УМРЯЛОТО ПОЗАСРАНО 20НА ВЛАСТ.ХУНТАТА НА МУТРАФОНОВА С ГЛАВАТАР БЕЗУМЕН КРАДЕВ И ПАЛАЧ ЧАШКОВ,ПАРДОН,ПЕДЕРРАШКОВ,КЪДЕ МАЙНАТА СИ ЩЯХА ДА СА СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ БЕЗ ПОДКРЕПАТА НАЙ ОТЗАД НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО? БЕЗРОДНИЦИ ПРЕЗРЯНИ!!!...При тази анти ГЕРБ истерия на правителството и манипулиране на общественото мнение, за ГЕРБ и втори да са е голяма победа! Буквално победата на ИТН я донесе Радев! Това трябва добре да се разбере! Сега на ход е първия да поеме отговорността и да състави редовно правителство! И се радвам че не са ГЕРБ дори е по хубаво за тях! Реално те трябва да са опозиция за да се види новите какво могат, защото е много по лесно отстрани да се лае и много по трудно да се управлява държавата!

Добави коментар

Водещи новини