Ципрас и Заев с награда и признание по решаване на спора за името

  • 29 юни 2019 10:06

  • 332
  • 1
Ципрас и Заев с награда и признание по решаване на спора за името
© Фейсбук/Зоран Заев

Премиерите на Гърция Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и на Северна Македония с награда и признание по решаване на спора за името, информира БНР.

Наградата AmarkableAchievementAwards 2019 се присъжда след  гласуване на платформата Emerging Europe за забележителни политики в Европа.

Наградата се връчва на двамата премиери за Преспанското споразумение, подписано миналата година, което прекрати спора между двете страни за името на Македония. Гърция и Северна Македония получиха за пореден път висока оценка за политика, която се определя като „значително постижение в Източна Европа“.

В Гърция коментарите за наградата имат обратен знак. Антиправителствените медии публикуваха новината на първа страница, за да засилят недоволството на гърците срещу СИРИЗА седмица преди парламентарните избори. Опозицията го използва за привличане на гласове на противниците на споразумението.

В същото време управляващата партия СИРИЗА дори не включи в преизборните си изяви темата за името на Македония. Анкетите показват, че 70% от гърците не са съгласни с това споразумение, а СИРИЗА изгуби позиции в северната част на страната на евроизборите в края на май.

Консерваторите от „Нова Демокрация", които по прогнози се очаква да спечелят парламентарния вот след седмица, засилиха влияниети си с обещание да блокират влизането на Северна Македония в Евросъюза.

Десислава Станева
332 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Съпътстващо

2019.06.29 | 10:53

1

Звезда на алеята на тъпотията може да получи и един друг политик, той и шофьор.

Добави коментар

Водещи новини