Алексис Ципрас обвини Мицотакис, че не използва момента за оказване на натиск върху Турция

  • 15 юни 2021 09:24

  • 447
  • 1
Алексис Ципрас обвини Мицотакис, че не използва момента за оказване на натиск върху Турция
© Getty Images

Премиерът Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. трябва да настоява за разрешаване на въпросите с континенталния шелф и изключителната икономическа зона с Турция чрез международния съд в Хага, заяви в понеделник вечерта лидерът на СИРИЗА Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли, цитиран от атинския вестник Kathimerini.

В интервю за Star Channel същия ден, когато лидерите на Гърция и Турция се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на НАТО, Ципрас обвини Мицотакис, че не се опитва да „се възползва от инерцията, когато Турция е поставена „натясно“ между икономическите проблеми във вътрешното развитие и промяната в ръководството на САЩ. "
Кириакос Мицотакис: Гърция е „стълб на стабилността“ в Източното Средиземноморие

Основният опозиционен лидер заяви, че е имал "ниски очаквания за срещата, въпреки че това е първата им частна среща" между гръцкия премиер и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Запитан какво би направил той в тази ситуация, той отговори: „По същество не бих избегнал да отнесем големите проблеми и перспективата да разрешим нашите различия относно континенталния шелф и изключителната икономическа зона (в съда) в Хага, въз основа на международното право и с ясно поставени червени линии – Лозанският договор и фактът, че никой не може да говори за сиви зони. "

Той добави, че „единственото нещо, което г-н Мицотакис би могъл да получи, според мен, е летен мораториум, за да се избегне повторение на миналото лято, когато (Турция) в крайна сметка провеждаше изследвания на шест мили от нашите острови“.
 

Novini.bg
447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.15 | 10:15

1
Този има сърбежи

Добави коментар

Водещи новини