Ципрас в Париж: Дайте шанс на Скопие и Тирана

  • 21 февруари 2020 17:17

  • 460
  • 0
Ципрас в Париж: Дайте шанс на Скопие и Тирана
© Getty (архив)

Дайте на шанс на Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз, е казал Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли във френския Сенат.

Бившият гръцки премиер е призовал депутатите от горната камара на парламента в Париж да предприемат стъпки, които биха позволили на двете балкански държави да тръгнат към пълноправно членство в икономическото и политическото обединение. "Когато през лятото на 2018 г. с моя колега от Скопие Зоран Заев подписахме Преспанското споразумение, ние, от 28-те, дадохме шанс за присъединяване към ЕС не само на Република Северна Македония, но и на Република Албания. Аз лично не мога да разбера защо блокът помага на Афганистан, Ирак и Мали, а не изпълнява ангажиментите си към съседни държави", е посочил още той, цитиран от сръбското радио Б92.

Зоран Заев: Отлагането на началото на диалога ни с Брюксел заплашва и Европа

Френският президент Еманюел Макрон в края на миналата година се противопостави Скопие и Тирана да получат дата за начало на преговори за пълноправно членство на двете страни към блока.

На тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността той е заявил, че е бил готов да смекчи позицията. Държавният глава е допълнил, че първо е искал да види докладите на Европейската комисия за напредъка на двете страни, очаквани през март.

Валери Зайцев
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини