Зоран Заев: Срещата с гръцкия ми колега бе ползотворна

  • 26 септември 2019 12:28

  • 271
  • 1
Зоран Заев: Срещата с гръцкия ми колега бе ползотворна
© Getty (архив)

Срещата с гръцкия ми колега Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. бе изключително ползотворна. Това е казал македонският премиер Зоран Заев, предаде сръбското радио Б92.

Министър-председателят на балканската държава е провел разговор с Мицотакис в кулоарите на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк.

"Ние обсъдихме важни въпроси за  задълбочаването на двустранното сътрудничество и прилагането на Преспанското споразумение," е посочил Заев.

По-рано гръцки медии са съобщили, че Мицотакис е заявил на Заев, че не би подписал Преспанския договор. Премиерът в Атина обаче е уточнил, че историческият документ е част от международното право и трябва да се спазва.

Преспанското споразумение, подписано от Заев и бившия премиер в Атина Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли на 17 юни 2018 г., е сложило край на спора между двете съседни държави за името на бившата югославска република. След приемането на името Република Северна Македония Гърция даде зелена светлина за започване на преговори за членство на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

 

Валери Зайцев
271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.26 | 18:28

1

Mankydonets

Добави коментар

Водещи новини