Турция може да загуби до 3 милиарда долара в случай на Брекзит без сделка

  • 04 септември 2019 18:49

  • 4146
  • 2
Турция може да загуби до 3 милиарда долара в случай на Брекзит без сделка
© pixabay

Турция може да има загуби до 3 милиарда долара в търговията в случай на Брекзит без сделка, заяви днес турският министър на търговията Рухсар Пекджан, цитирана от БТА.

Тя добави, че много турски компании нямат информация за последиците от подобен сценарий. Пекджан, която говори на турско-британски бизнес форум в Истанбул, заяви, че загубите ще се дължат на увеличението от страна на Великобритания на митата за внос след Брекзит в сектори, включващи металургия, производство на автомобили и текстилната индустрия.

"Очакваме най-засегнатите сектори да бъдат производството на автомобили със загуби до 1,2 милиарда долара, текстилната индустрия (със загуби 1,3 милиарда долара) и при търговията с електроника и с бяла техника (500 милиона долара)", каза Пекджан. "За съжаление дори, ако и двете страни - Великобритания и ние, искаме да подпишем споразумение за свободна търговия, не можем да направим това заради нашите международни ангажименти с ЕС", добави тя.

Пекджан посочи, че министерството на търговията ще започне обиколки в страната, за да информира компаниите за потенциалното влияние при Брекзит без сделка. "Изглежда Брекзит със сделка ще бъде добро развитие, но Брекзит без сделка ще постави турския бизнес в трудна позиция", каза министърът на търговията.

Очаква се днес британският парламент да приеме закон, блокиращ Брекзит без сделка. Премиерът Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че ако това стане, ще свика предсрочни избори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4146 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бг уй

2019.09.05 | 05:04

2

да мрат читаците

COLUMBO

2019.09.04 | 19:43

1

bolima huq za Turcia ....

Добави коментар

Водещи новини