Столтенберг: За ратификацията на Македония ще бъде необходимо малко повече време

  • 28 януари 2019 13:57

  • 435
  • 3
Столтенберг: За ратификацията на Македония ще бъде необходимо малко повече време
© Getty Images/Guliver

Протоколът за присъединяването на Македония към НАТО ще бъде подписан в най-близко време. Това каза генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг.

"Ние ще подпишем протокола за присъединяване към НАТО и това може да се направи много бързо. За самата ратификация ще бъде необходимо малко повече време. Всичко зависи от парламентите на 29-те държави членки", подчерта Столтенберг пред "Политико".

Той добави, че още тази седмица посланиците на страните от НАТО може да подпишат самия протокол. Някои държави, като Словения например, вече получиха зелена светлина от властите си за подписването му. Това съобщи самият словенски посланик Йелко Кацин.

"След като подпишем протокола, Скопие ще седне на масата", каза генералният секеретар на пакта. Това означава, че Македония ще участва като държава наблюдател в ключовите срещи на Алианса. Пълноправен член ще бъде след като всички 29 държави ратифицират протокола".

Македонският флаг се очаква да се развее пред централата на НАТО в Брюксел най-късно в началото на следващата година.

На 25 януари гръцкият парламент ратифицира Преспанския договор, който сложи край на 27-годишния спор за името на Република Македония. На следващия ден законът вече бе публикуван в Държавния вестник на Гърция. По този начин се открива пътя за евроатлантическата интеграция на Република Македония.

Мая Йорданова
435 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум саински-Крупник

2019.01.28 | 14:32

1

Цървули!!!Балканите скоро ще станат Плацдарм на НАТО за Великият Поход на Изток!!!Ще се построят десетки бази,които ще се използват за Светкавичният Унищожителен и Окончателен Удар срещу Рускенефа!!!Ние с радост и нетърпение очакваме разполагането на тактическо ядрено оръжие и системи за ПРО на наша територия!!!Ура и Слава!!!

2019.01.28 | 20:52

3

Глупако Кур-ме, глупако..!

2019.01.28 | 20:50

2

Глупакоо, глупако..!!

Добави коментар

Водещи новини