Атина: От понеделник започват задълженията на Скопие по новото име

  • 10 февруари 2019 21:09

  • 871
  • 2
Атина: От понеделник започват задълженията на Скопие по новото име
© Pixabay

Вербална нота, която ще информира, че Гърция е ратифицирала договора от Преспа и протокола за членство в НАТО, ще изпрати Атина в понеделник до Скопие, според заместник-външния министър Йоргос Катругалос.

Катругалос обясни в интервю за агенция АНА-МПА следващите стъпки, след като гръцкият парламент в петък даде зелена светлина на протокола за членство на Македония в НАТО, а на 25 януари ратифицира Договора от Преспа, съобщи македонската агенция МИА, цитирана от БТА.

В понеделник ще бъде изпратена вербална нота, която ще информира за ратификацията на договора, след което Северна Македония ще информира ООН, но и всички страни-членки, които я признаха под конституционното име, така че отсега нататък признаването ще бъде с новото конституционно име.

И също така от понеделник започват нейните задължения да промени имената на улици, обекти, документи, които имат старото име, както бе договорено, обяснил Катругалос за  гръцката информационна агенция.

На въпрос дали от следващата седмица съседната страна ще бъде задължена да ползва новото име Катругалос отговорил утвърдително и добавил, че договорът от Преспа е ясен в това отношение.

Константин Тодоров
871 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Gost

2019.02.10 | 21:29

1

A pametnika na Aleksadar Veliki dali shte go sabaryat

сулако

2019.02.10 | 23:11

2

няма да го събарят, просто го преименуват и него

Добави коментар

Водещи новини