Косово дава земи на Сърбия, а Белград признава Прищина?

  • 13 ноември 2018 09:49

  • 1519
  • 0
Косово дава земи на Сърбия, а Белград признава Прищина?
© Getty (архив)

Косовски политици са получили предложение от сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за решаване на проблема със северната част на на най-младата балканска държава, заяви премиерът в Прищина Рамуш Харадинай пред телевизия от страната си.

"Офертата на Белград предполага ние да предадем на Белград северната част на страната си (населена предимно със сърби), а в замяна да получим признание на нашата държавност", посочи министър-председателят на Косово в интервю за ТВ7. По думите му идеята се обсъжда сред управляващите и опозицията в Прищина. Той подчерта,че при евентуална сделка Косово ще запази своя контрол върху два от най-стратегическите обекти – язовира Газивода и рудника Трепча  (едно от най-богатите находища на цветни метали в Югоизточна Европа).

Предложението на Сърбия е нов момент в разрешаването на спора между Белград и Прищина. По-рано се обсъждаше размяна на територии. Предполагаше се Косово да даде на  Сърбия северната част на страната си, а Прищина в замяна на получи населените с албанци южносръбски райони Буяновац, Медведжа и Прешево.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1519 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини