Премиерът на Косово се срещна с представители на сръбски неправителствени организации

  • 21 юни 2022 20:13

  • 2658
  • 1
Премиерът на Косово се срещна с представители на сръбски неправителствени организации
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Косово Албин Курти се срещна днес в Прищина с представители на гражданското общество от Сърбия, пред които е изразил становището, че диалогът между Белград и Прищина трябва да води към взаимно признаване, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

По време на срещата Курти е заявил, че Сърбия "трябва да премине през интроспекция и да се изправи пред миналото си", съобщи той.

Полезна среща с представители на гражданското общество от Сърбия. Гражданското общество е ключово за демократизацията и напредва, когато човешките права и гражданските свободи са защитени, заяви Курти.

Срещата се е състояла в рамките на програмата на Балканската група за решаване на двустранните въпроси и развитие на регионалното сътрудничество в Западните Балкани. Присъствали са активисти по човешките права, журналисти и представители на няколко неправителствени организации.

По повод отказа на Прищина да се присъедини към регионалната инициатива "Отворени Балкани" Курти е казал, че не е привърженик на идеи, които държат Западните Балкани изолирани и които приближават страните от региона към Русия и Китай.

Сърбия признава Косово?

Той е подчертал, че Прищина подкрепя общия регионален пазар и Берлинския процес, а за "Отворени Балкани" посочи, че това е инициатива, която бе задвижена от Сърбия, Албания и Република Северна Македония с цел създаване на общо политическо и икономическо пространство.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.06.21 | 20:36

1
Ква е тая държава бе ??? Че не ги изкла Ратко тея гниди

Добави коментар

Водещи новини