Преди евентуалната балканска делба. Сърбия прекъсна връзките с Косово

  • 07 септември 2018 12:15

  • 4240
  • 6
Преди евентуалната балканска делба. Сърбия прекъсна връзките с Косово
© Getty (архив)

Сръбската армия, полиция, службата за сигурност (БИА) получиха заповед от президента и върховен главнокомадващ Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. да прекъснат всички комуникации със съответните институции в Косово, предаде белградското радио Б92.

Държавният глава на западната ни съседка също разпореди на всички министерства да не комуникират с нито един официален представител на Прищина. Нареждането бе издадено малко преди президентът на Сърбия да пристигне в Брюксел. В белгийската столица той ще се срещне с първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини. В програмата на Вуич са предвидени и тристранни преговори с косовския лидер Хашим Тачи.

Очаква се държавният глава на бившата провинция на Белград да представи плана на Прищина за размяна на територии между двете съседни държави. Проектът предвижда Белград да получи населеното с предимно сърби Северно Косово. Прищина в замяна ще вероятно получи южносръбските райони Буяновац, Медведжа и Прешево, в които живеят предимно албанци.

Информацията за заповедта на Вучич и срещата му в Брюксел бе разпространено на фона още едно очаквано събитие. Днес от Белград заявиха, че тази вечер сръбският държавен глава ще обяви дали ще посети Косово през почивните дни. По-рано председателят на парламента в Прищина Кадри Весели заяви, че ако държавният глава премине граница на неговата страна, той ще бъде арестуван. "Никой не може задържа никого без да има заповед от съда", заявиха от Белград в отговор на заплахите на депутата.

Напрежението около Косово предизвика безпокойство и във Великобритания, написа сръбският таблоид "Вечерне новости". Според изданието Обединеното кралство е изпратило разузнавачи в районите, където се предполага, че ще пребивава Вучич.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4240 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
не обичам смъртта

2018.09.08 | 15:11

6
Обикновените хора могат да живеят мирно, докато не се намери някоя политическа или световна сила да чертае границите на държавите и настрои обикновените хора един срещу друг, разпространявайки лъжа след лъжа....А в същност тези така наречени политически и световни лидери преследват свойте интереси, водени от алчността си и безскруполността си, да забогатяват все повече и повече проливайки кръвта на хиляди....
асд

2018.09.07 | 22:04

5
боко сам се хвали, щото други не го хвалят. уж ги беше помирил след великото му ненадминато европредседателство, а сега ще почнат да се стрелят наново.
ПОСТИЖЕНИЯТА НА ПОЖАРНИКАРЯ

2018.09.07 | 19:18

4
А БОКО ГИ БЕШЕ ПОМИРИЛ.ТАКИВА СА ВСИЧКИТЕ МУ УСПЕХИ- ЗА ПРЕД ХОРАТА.

2018.09.07 | 19:12

3
ГОЛЕМИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ УСПЕХИ НА ТИКВУН ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ПОТЪНАХА В МОРЕТО ЕДНО ПО ЕДНО.ТАКИВА СА МУ УСПЕХИТЕ.ЗА ПРЕД ХОРАТА ЗА 5 МИНУТИ.

2018.09.07 | 12:27

1
nali boiko gi pomiri kakvo stana sega.

2018.09.07 | 13:01

2
Та ева в тролската човка да те ева

Добави коментар

Водещи новини