Осъдиха активистка в движението #MeToo на пет години затвор

  • 14 юни 2024 14:18

  • 393
  • 1
Осъдиха активистка в движението #MeToo на пет години затвор
© Twitter/X

Известната китайска активистка в движението #Аз също (#MeToo) Хуан Сюецин получи петгодишна присъда, след като беше призната за виновна в подривна дейност срещу държавата, съобщава група, която води кампания за нейното освобождаване, цитирана от Ройтерс и БТА.

Нейни поддръжници заявиха, че 35-годишната независима журналистка планира да обжалва присъдата си. Ван Цзянбин, 40-годишен активист за трудовите права на човека, който също се яви в съда заедно с Хуан, беше осъден на три години и шест месеца затвор. Не е ясно дали той ще обжалва присъдата си.

"Присъдата е по-дълга от това, което очаквахме", заяви говорител на групата "Освободете Хуан Сюецин и Ван Цзянбин", който пожела да остане анонимен от съображения за сигурност.

Съдят активистка на #MeToo за клевета

Двамата активисти бяха задържани от китайските власти през септември 2021 г. и миналата година се явиха на дело в съда. По време на съдебния процес при закрити врата двойката отрече да е извършила каквото и да е нарушение. Обвиненията в подстрекателство към подривна дейност срещу тях се основаваха на събиранията, които те често организираха за китайски младежи и по време на които обсъждаха социални въпроси.

"Техните усилия и отдаденост на труда, правата на жените и гражданското общество в по-широк смисъл няма да бъдат отхвърлени от този несправедлив процес, нито пък обществото ще забрави техния принос. Напротив, тъй като потисничеството продължава и несправедливостта се разраства, все повече активисти като тях ще продължат да надигат глас", се казва в изявление на група, съставена предимно от активисти, базирани в чужбина, преди произнасянето на присъдата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.14 | 15:49

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини