Индия ще се съсредоточи върху решаването на граничните въпроси с Китай

  • 11 юни 2024 12:48

  • 412
  • 2
Индия ще се съсредоточи върху решаването на граничните въпроси с Китай
© pixabay

Индия ще се съсредоточи върху намирането на решения на граничните проблеми с Китай, които отдавна обтягат връзките между съседните страни, заяви днес индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар, след като пое поста за втори пореден мандат, предаде Ройтерс.

Индия и Китай имат обща граница с дължина 3800 км - голяма част от която е слабо демаркирана - заради която двете държави, разполагащи с ядрено оръжие, водиха и война през 1962 г. 

Двете страни са във военно противопоставяне от юли 2020 г., когато най-малко 20 индийски и четирима китайски войници бяха убити при стълкновения по границата в най-тежките сблъсъци от пет десетилетия насам, отбелязва Ройтерс. 

В неделя индийският министър-председател Нарендра Моди положи клетва за рекорден трети мандат пред президента Драупади Мурму на тържествена церемония в двореца на държавния глава в Делхи, на която присъстваха лидери на седем държави от региона, подчертавайки по този начин политиката на правителството за добросъседство. Сред поканените обаче не беше пакистанският министър-председател Шехбаз Шариф.

Отношенията и проблемите с Китай и Пакистан обаче са различни, заяви Джайшанкар пред журналисти.

"По отношение на Китай все още има някои проблеми на границата и вниманието ни ще бъде насочено към това как да ги решим", уточни той.

Индия и Пакистан, който също разполага с ядрено оръжие, са водили две войни и са влизали в многобройни въоръжени стълкновения помежду си, главно заради контрола над хималайския регион Кашмир.

Индия постави световен рекорд с 642 млн. гласоподаватели, участвали в изборите за Лок Сабха

Отношенията между тях се влошиха, след като през 2019 г. самоубийствен атентат срещу индийски военен конвой в Кашмир бе проследен до базирани в Пакистан бойци, което накара Делхи да извърши въздушен удар срещу това, което определи като база на въпросните бойци в Пакистан. Отношенията между държавите се влошиха и след като Индия прекрати специалния статут на щата Джаму и Кашмир през 2019 г. и го раздели на две федерално администрирани територии, отбелязва Ройтерс.

Вчера Шехбаз Шариф поздрави Моди за полагането на клетва като премиер на Индия, като това бе и първият коментар на Исламабад на резултатите от изборите в съседна Индия, отбелязва агенцията.

"С Пакистан бихме искали да намерим решение на проблема с трансграничния тероризъм, който съществува от години. Това не може да бъде политика на добър съсед", каза Джайшанкар по отношение на връзките с Исламабад.

Последвайте канала на

Калина Христова
412 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2024.06.11 | 13:54

2
Индия каза на Китаи, или признавате наще граници и острови във Китаи или ще унищожиме Китаи със ядрено оръжие и ще станете на радиоактивна пустиня Китаи ха ха ха.

2024.06.11 | 13:08

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини