Индия изправя пред съда пиратите, отвлекли българските моряци

  • 23 март 2024 21:41

  • 1062
  • 5
Индия изправя пред съда пиратите, отвлекли българските моряци
© Getty images (архив)

Индия докара 35-ма арестувани сомалийски пирати в Мумбай, дни след като военноморски командоси освободиха отвлечения кораб "Руен" и спасиха заложниците, сред които има сезем българи, предаде БТВ.

Отвличането на плаващия под малтийски флаг "Руен" през декември беше първият случай от 2017 г. насам, когато сомалийски пирати успешно се качват на борда на товарен кораб.

Индийските командоси се качиха на кораба и поеха контрола над него на 17 март на около 480 км от бреговете на Сомалия.

Ескадреният миноносец "Колката", който ръководеше спасителната операция, е пристигнал в Мумбай днес, превозвайки всички 35-ма мъже, обвинени в отвличането.

Българските моряци от отвлечения кораб "Руен" са освободени

В изявление на военноморските сили се казва, че операцията е "в подкрепа на принципите на международното право и на ангажимента за осигуряване на безопасни морета и морска сигурност в региона".

Журналист на АФП, който е бил на мястото на инцидента, е видял как всеки от задържаните мъже е бил закопчан с белезници и отведен в полицейски микробус.

Говорителят на военноморските сили посочи, че тази седмица за първи път от повече от десетилетие насам заловени в морето мъже ще бъдат докарани на индийския бряг, за да бъдат съдени за пиратство.

Съгласно индийските закони за борба с пиратството мъжете са заплашени от смъртна присъда, ако бъдат осъдени за убийство или опит за убийство, и от доживотен затвор само за пиратство.

Спасяването миналата събота беше кулминацията на 40-часова операция.

Командосите се спуснаха с парашути от военен самолет C-17, за да се качат на кораба в атака, която "успешно притисна в ъгъла и принуди" всичките 35 пирати на борда да се предадат, се казва в по-ранно изявление на военноморските сили.

Те освободиха 17-те членове на екипажа на "Руен" - 9 от Мианмар, 7 от България и един от Ангола - никой от които не беше ранен при спасяването.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1062 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 08:37

5
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­а­т ­­­-­­­ X­1­­­8­.­F­U­­­N

2024.03.24 | 12:43

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/bman

2024.03.24 | 06:36

3
Разстрел за тия

2024.03.23 | 22:32

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/bman
България има проблем

2024.03.23 | 22:01

1
Индия, Бразилия, Румъния всички за нас мангали а се оказват по правови и развити държави от България! Остава ни да се радваме, че сме в някакъв фалшив Шенген и член на ЕС и живеем по добре от африканските държави които нямат вода. Ей тва е резултатът от 20 години демокрация в БГ. Не казвам, че в комунизма е било по-хубаво ама политиците със сигурност са влагали повече пари в държавата. За милярди евро европейски средства нито магистрали нито влакове или заводи. Нищо! Отидете в селата и вижте за какво става въпрос. Това ако е европейски стандарт...

Добави коментар

Водещи новини