Хванаха бивш министър да бие съпругата си до смърт в запис от охранителни камери

  • 02 май 2024 06:50

  • 4786
  • 1
Хванаха бивш министър да бие съпругата си до смърт в запис от охранителни камери
© pixabay

Шокиращи кадри, показващи как бизнесменът Куандък Бишимбаев, бивш министър на икономиката на Казахстан, бие жена си в семеен ресторант, бяха излъчени по време на съдебно заседание срещу него.

Случаят развълнува обществеността в страната и десетки хиляди хора подписаха петиции, призоваващи за нови закони, които да подведат под отговорност насилниците.

Процесът срещу 44-годишния Бишимбаев е първият в Казахстан, който се предава онлайн, което го прави лесно достъпен за 19-те милиона казахстанци. Бившият политик вече беше добре известен в родината си, тъй като беше вкаран в затвора за подкуп през 2018 г.

Той прекара зад решетките по-малко от две години от 10-годишната си присъда и беше помилван.

Казахстан готви протест срещу бивш министър, убил жена си

Сега Бишимбаев е обвинен в измъчване и убийство на съпругата си след смъртта й миналия ноември. Седмици наред той твърдеше, че е невинен, но миналия месец в съда призна, че я е набил и "неволно" е причинил смъртта й.

31-годишната Салтанат Нукенова бе открита мъртва в ресторант, собственост на роднина на съпруга й. Смущаващи кадри от камерите за видеонаблюдение показват как обвиняемият, баща на четири деца, влачи жена си за косата й и след това я удря с юмруци и рита.

Часове след записа Салтанат умира от черепно-мозъчна травма.

Адвокатите на Бишимбаев първоначално оспорваха медицински доказателства, сочещи, че съпругата на клиента им е починала от повтарящи се удари в главата.

Те я описват като склонна към ревност и насилие, въпреки че нито едно видео от охранителните камери на ресторанта, пуснато в съда, не показва тя да напада бившия министър.

Според проучване от 2018 г., подкрепено от ООН, около 400 жени умират в резултат на домашно насилие в Казахстан всяка година.

Последвайте канала на

Калина Христова
4786 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХА.ВЗЕМЕТЕ.ГИ

2024.05.02 | 08:21

1
И.ТИЯ.ДИВАЦИ.В.ЕВРЕЙСКИЯ.СЪЮЗ

Добави коментар

Водещи новини