Казахстан готви протест срещу бивш министър, убил жена си

  • 11 ноември 2023 14:31

  • 994
  • 0
Казахстан готви протест срещу бивш министър, убил жена си
© Novini.bg/ Canva

Младежкото движение на Казахстан „Жана адамдар" („Нови хора") планира шествие срещу насилието. Акцията ще се проведе на 25 ноември в най-големия казахстански град Алмати. То е провокирано от новината, че бившият министър на икономиката Куандък Бишимбаев уби съпругата си Салтанат Нукенова на публично място.

„На 9 ноември Казахстан беше потресен от новината, че бившият министър Куандък Бишимбаев е пребил до смърт жена си пред всички... На 25 ноември в Алмати ще има шествие на хора, на които им дойде до гуша да живеят в света на животните. „Жана адамдар" ще обобщят всички случаи на насилие", съобщи движението в „Телеграм".

Те подчертават, че случаят на убийството на Нукенова е показателен, но не е единствен. "Всекидневно в новините виждаме, че някой бие някого. Битите са предимно жени. Но също ученици, студенти, деца и просто пешеходци", цитира ги БТА.

16 загинали и 18 ранени при авария в мина в Казахстан

В четвъртък казахстанските медии съобщиха, като се позоваха източници от правоохранителните органи, за убийството на съпругата на бившия министър на националната икономика Бишимбаев. Твърди се, че жената е починала в ресторант в столицата Астана в резултат на побой, нанесен от съпруга й.

Вътрешното министерство на Казахстан потвърди за убийство и задържането на заподозрян за престъплението, но все още не оповестява името му. 43-годишният Бишимбаев беше министър от май до декември 2016 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини