Опозицията в Тайван призна поражението си на президентските избори

  • 13 януари 2024 15:19

  • 1354
  • 3
Опозицията в Тайван призна поражението си на президентските избори
© Getty Images

Кандидатът на обявяващата се за диалог с континентален Китай Националистическа партия ("Гоминдан") Хоу Юи призна поражението си на президентските избори и поздрави за победата кандидата на управляващата Демократическа прогресивна партия Уилям Лай, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

"Разочаровах всички, за което поднасям нашите дълбоки извинения, простете, вината е наша", каза той. "Поздравям Уилям Лай и Сяо Мейцин", добави Хоу Юи.

Председателят на ТНП Ко Вънцзе от своя страна благодари на привържениците си за подкрепата. "Следващия път ще успеем да вземем властта и да отвоюваме страната", каза той.

Според почти окончателните резултати смятаният за сепаратист и "голяма опасност" от Китай заради подкрепата си за независимостта Уилям Лай печели изборите с 40,2% от гласовете при преброени 98 процента от изборните протоколи, предаде Франс прес.

Според данните на тайванската Централна избирателна комисия основният съперник на Лай, Хоу Юи, остава на второ място с 33,4% от гласовете.

В Тайван се провеждат местни и парламентарни избори

Залогът на изборите са мирът и стабилността на намиращия се на 160 км от китайските брегове Тайван, който Пекин разглежда като своя отцепническа провинция и иска да си върне, ако трябва и със сила.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1354 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЦРУ

2024.01.13 | 16:15

3
20 милиона тайвански жълтури показаха за пореден път среден пръст на 1, 5 милярда болшевишки жълтури!

2024.01.13 | 16:06

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo
слава на героичния тайвански народ!

2024.01.13 | 15:26

1
Не се поддадоха на натиск и манипулации от червените уроди в Пекин!

Добави коментар

Водещи новини