Според Тайван високопоставени китайски ръководители са обсъдили намеса в тайванските избори

  • 08 декември 2023 18:03

  • 673
  • 0
Според Тайван високопоставени китайски ръководители са обсъдили намеса в тайванските избори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Високопоставени китайски ръководители са се срещнали в началото на този месеца, за да "координират" действията на китайското правителство за намеса в предстоящите тайвански избори, предаде Ройтерс, като се позова на тайванска разузнавателна информация.

Тайвански представители предупреждават, че Пекин се опитва да повлияе на тайванските избиратели по такъв начин, че те да изберат кандидати, които са по-близки до Китай, на президентските и парламентарни избори на 13 януари.

Миналия месец американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в призова китайския лидер Си Цзинпин да бъде проявено уважение към изборния процес в Тайван, припомня Ройтерс.

Според тайвански разузнавателен документ на срещата е бил обсъден въпросът как да бъде гарантирана "ефективността и координацията на различни дейности, свързани с изборите в Тайван". В документа се казва, че китайските ръководители решили, че различни китайски служби трябвало да "консолидират" работата си по отношение на Тайван, като следвало да бъдат проведени кампании за въздействие върху общественото мнение посредством новините и социалните мрежи.

В документа се казва, че Китай ще продължи да "говори за "избора между мира и войната", което означава, че ако управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) остане на власт, е вероятно да се стигне до война с Китай. Пекин неведнъж е наричал ДПП опасни сепаратисти и е призовавал тайванците да направят "правилния избор".

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

В тайванския документа се казва още, че Пекин възнамерява да продължи да използва "наратива за "избор между мира и войната", като посланието е, че ако управляващата Демократическа прогресивна партия остане на власт, е вероятно да има война с Китай, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Пекин, който възприема Тайван като част от Китай, неведнъж е наричал представителите на Демократическата прогресивна партия "опасни сепаратисти" и призовава тайванците да направят "правилния избор".

Ройтерс отбелязва, че кандидатът на Демократическата прогресивна партия за президент Уилям Лай води в социологическите проучвания.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини