Военен кораб на САЩ мина през Тайванския проток

  • 25 януари 2024 10:47

  • 769
  • 3
Военен кораб на САЩ мина през Тайванския проток
© Wikimedia Commons

Американски военен кораб мина вчера през Тайванския проток, предаде Ройтерс, като уточни, че това е бил първият подобен случай след произвеждането на президентските избори в Тайван. 

„Преминаването на ескадрения миноносец „Джон Фин“ през протока навлече на САЩ гнева на Пекин, макар и това да стана по коридор извън териториалните води на която и да е държава с излаз на море в региона“, се казва в изявление на американските военноморски сили.

Преминаването на „Джон Фин“ е демонстрация на отдадеността на САЩ към поддържането на свободата на мореплаването на всички държави по принцип. Нито един член на международната общност не трябва да бъде сплашван или принуждаван да се откаже от правата и свободите си, гласи изявлението на американският военноморски флот. 

Ройтерс посочи, че китайската армия е определила действията на САЩ като „публична реклама“ и е казала, че нейните сили са „следили и предупредили“ американския военен кораб.

САЩ разположиха самолетоносач и бойни кораби около Тайван

В същото време новоизбраният президент на Тайван Уилям Лай заяви, че се надява твърдата подкрепа на САЩ за самоуправляващата се островна държава да се задържи и вбъдеще, при първата си среща след изборите с представители на Конгреса на САЩ, информира БТА.

В Тайван пристигнаха Ами Бера и Марио Диас-Баларт, които са членове на Камарата на представителите и съпредседатели на групата в Конгреса за Тайван.

Тайван е разположен в първата островна верига към Китай и съответно стои на фронтовата линия на китайския авторитарен експанзионизъм. Това прави местоположението на Тайван стратегически значимо, заяви Лай.

Диас-Баларт каза на тайванския президент, че подкрепата за Тайван от страна на САЩ е твърда, реална и „сто процента двупартийна“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Нанси Пелоси

2024.01.25 | 10:57

1
Шутовете пак се сърдят
до долния минетчия

2024.01.25 | 21:45

3
Много циганска сперма си изпил в Ловешкия затвор, скоро пак ....
Си дзън-пън

2024.01.25 | 10:59

2
Китай ще изплюе и стане победител, американски палячо няма може умие наши слюнки от свой уй.

Добави коментар

Водещи новини