Масово убийство в будистки манастир в Мианма

  • 17 март 2023 10:21

  • 975
  • 0
Масово убийство в будистки манастир в Мианма
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 22 души, включително трима будистки монаси, са били застреляни от близко разстояние миналата седмица в манастир в село Нан Нейн в централната част на Мианма, съобщи Ройтерс.

Говорител на хунтата на Мианма, която преди две години извърши държавен преврат, за да свали от власт избраното правителство, заяви, че нейните войски са участвали в сблъсъци с бунтовници в района на Пинлаунг в южния щат Шан, но не са извършвали нападения срещу цивилни.

Бунтовническата група "Силите за защита на народите на Карен" и друга бунтовническа група са влезли в село Нан Нейн, след като там са били разположени правителствени сили, които заедно с местна народна милиция, трябвало да гарантират сигурността, заяви говорителят на хунтата в Мианма Зау Мин Хтун.

"Когато терористичните групи открили огън, някои селяни са били убити, а други ранени", добави той.

Агенция Ройтерс не успя да потвърди неговото твърдение чрез независим източник.

Шестима убити при стрелба в САЩ

Говорител на бунтовническите групи съобщи, че войниците са влезли в Нан Нейн в неделя и са открили трупове, разпръснати в будистки манастир. Видеозаписи и снимки, предоставени от бунтовниците, показват огнестрелни рани по труповете и дупки от куршуми по стените на манастира. Агенция Ройтерс не успя да провери чрез независим източник автентичността на материалите.

В доклада от аутопсията, изготвен от д-р Йе Зау, който е член на правителството на националното единство - гражданска администрация в изгнание, създадена след преврата на 1 февруари 2021 г., се казва, че за убийствата на двадесет и двамата души, сред които има и трима будистки монаси, вероятно са използвани автоматични оръжия.

"Тъй като по останалите тела не са открити военни униформи, оборудване или боеприпаси, очевидно е, че те са били цивилни", се казва в текста, копие от който бе прегледано от Ройтерс. "Тъй като всички трупове са открити в рамките на манастира Нан Нейн, очевидно е, че става дума за масово избиване", се споменава още в доклада.

Страната от Югоизточна Азия се намира в криза, откакто военната хунта завзе властта след преврата, слагайки край на десетилетие на прохождаща демокрация. Превратът свали от власт администрацията, ръководена от носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи, отбелязва Ройтерс.

В цялата страна се появиха бунтовнически движения, някои от които въоръжени, на които военната хунта се противопоставя и нарича "терористи". Някои етнически военни сили, които защитават народите на щата Карен, също се противопоставиха на хунтата.

Министърът по правата на човека в правителството на националното единство - Аун Мьо Мин, заяви, че през последните две седмици хунтата е засилила операциите си и е извършила поне четири нападения срещу невъоръжени граждани. "Ясно се вижда, че стратегията на хунтата е насочена срещу цивилни, което е престъпление срещу човечеството" каза той.

Хунтата от своя страна отрича всички подобни обвинения за нападения срещу цивилни, като твърди, че нейните войски отговарят само на нападения срещу "терористи".

Според данни на Асоциацията за подпомагане на политически затворници най-малко 3137 души са били убити по време на военните репресии след преврата в Мианма. ООН обвинява военната хунта в Мианма в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
975 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини