Вулкан в Индонезия погреба домове и пътища

  • 05 декември 2022 11:57

  • 551
  • 1
Вулкан в Индонезия погреба домове и пътища
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Вулканът Семеру в окръг Лумаджанг в провинция Източна Ява изхвърли дебели стълбове пепел на повече от 1500 метра височина в неделя. Селата и близките градове бяха покрити с падаща пепел, закривайки слънцето, но не се съобщава за жертви, предава Associated Press.

Подобрените метеорологични условия в понеделник позволиха на спасителите да подновят усилията за евакуация и търсенето на възможни жертви, след като най-високият вулкан на най-гъсто населения остров Ява в Индонезия изригна, предизвикан от мусонните дъждове.

Стотици спасители бяха изпратени в понеделник в най-тежко засегнатите населени места Сумберулух и Супитуранг, където къщи и джамии бяха затрупани до покривите си от тонове вулканична пепел.

Проливни дъждове бяха ерозирали и накрая срутиха купола от лава на върха на 3676-метровия) вулкан, предизвиквайки изригване. Пирокластичният поток от горещ газ се спусна надолу по склоновете на планината, задушавайки цели села и унищожавайки мост, който току-що беше възстановен след мощно изригване на същия вулкан миналата година.

Последното голямо изригване на Семеру беше през декември 2021 г., когато отне живота на 51 души и погреба села в тонове от кал и пепел. Стотици други получиха тежки изгаряния и изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души. Правителството премести 2970 къщи извън опасната зона, включително от село Сумбервулух.

Ръководителят на окръг Лумаджанг Торикил Хак каза, че селяните, които все още не са забравили миналогодишното изригване, са избягали сами, когато са чули тътен от планината в неделя, така че "да бъдат жертвите избегнати".

Зрелищно изригване на вулкана Стромболи

"Те са научили важен урок как да избегнат опасността от изригване", каза той, докато инспектира повреден мост в селцето Каджар Кунинг.

Той добави, че близо 2000 души са избягали в неделя в спешно организирани приюти в няколко училища, но много от тях се върнали по домовете си в понеделник, за да се грижат за добитъка си и да защитят имуществото си.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.05 | 12:10

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини