Индонезийският вулкан Семеру започна да изригва

  • 04 декември 2022 15:29

  • 621
  • 1
Индонезийският вулкан Семеру започна да изригва
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Семеру, най-високият вулкан на най-гъсто населения остров в Индонезия Ява, днес избълва облаци от горещ газ и реки от лава при поредното си изригване, предаде БТА, цитирайки АП.

По думите на говорителя на Националната агенция за управление на бедствията на Индонезия Абдул Мухари, който се позова на информация от Агенцията по вулканология и борба с геоложките опасности към министерството на енергетиката и минералните ресурси, мусонни дъждове са подкопали и в крайна сметка срутили купол от лава на върха на високия 3676 метра връх Семеру, което е предизвикало изригването. Няколко села са били покрити с падаща пепел, но засега не се съобщава за жертви.

Дебели колони от пепел се издигнаха на повече от 1500 метра в небето, докато нажежен газ и лава се стичат по склоновете на Семеру към близка река. Хората бяха посъветвани да стоят на 5 километра от кратера и да не се приближават до бреговете на река Бесук Кобокан, която се намира на около 13 километра от кратера. 2000 души бяха евакуирани във временни убежища или заминаха за други безопасни райони, като става въпрос предимно за жени, деца и възрастни хора, каза Джоко Самбанг, който ръководи агенцията за управление на бедствия в Лумаджанг, провинция Източна Ява.

Евакуация заради вулкана Семеру на остров Ява

Последното голямо изригване на Семеру беше през декември миналата година, когато вулканът причини смъртта на 51 души в села, които бяха погребани от пластове кал. Стотици други хора получиха сериозни изгаряния, а изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души. Правителството премести около 2970 къщи извън опасната зона.

Семеру е изригвал многократно през последните 200 години. Въпреки това, както е случаят с много от 129-те активни вулкана в Индонезия, десетки хиляди хора продължават да живеят по плодородните му склонове.

Филип Епитропов
621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.04 | 19:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини