Токио поиска извинение от Москва след ареста на дипломат

  • 27 септември 2022 12:00

  • 655
  • 1
Токио поиска извинение от Москва след ареста на дипломат
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Япония поиска днес официално извинение от Русия след ареста и малтретирането, на които според Токио е бил подложен японският генерален консул във Владивосток, обвинен в шпионаж, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Руските служби за сигурност съобщиха вчера, че са задържали Тацунори Мотоки "на местопрестъплението", докато е получавал, срещу компенсация, "поверителна информация за сътрудничество" между Москва и неуточнена азиатска държава.

Японският дипломат беше обявен за персона нон грата и му беше наредено да напусне Русия до 48 часа.

Говорителят на японското правителство Хирокадзу Мацуно отрече категорично обвиненията в шпионаж и заяви, че руският посланик в Токио е бил извикан в Министерството на външните работи заради отношението към дипломата, което според него е нарушило Виенската конвенция за консулските отношения.

"Очите на длъжностното лице са били завързани, а двете ръце и главата му са били притиснати към земята, така че да не може да се движи, докато е бил в ареста, след което е бил разпитан по авторитарен начин", заяви Мацуно, като изрази категоричния протест на срещу "тези невероятни действия" .

Руското контраразузнаване задържа японския консул в Далечния изток за шпионаж

Японският дипломат вече е освободен и ще напусне Русия до утре, добави Мацуно. Според руските служби за сигурност Мотоки е искал да организира срещи с информатори и след това да им плати, за да получи информация за "сътрудничество" между Москва и "една от страните от Азиатско-тихоокеанския регион". Японският дипломат също се опитал да събере поверителна информация за "въздействието на западните санкции върху икономическата ситуация" в руския регион Владивосток, разположен в близост до Япония.

Като ответна мярка за икономическите санкции, наложени на Москва заради офанзивата ѝ в Украйна, в началото на май Русия забрани достъпа до своя територия на повече от шестдесет японски представители, включително министър-председателя Фумио Кишида.

Руско-японските отношения се влошиха от април, когато Япония заяви, за първи път от 2003 г., че Курилските острови, в северната част на архипелага, са "незаконно окупирани" от Русия. Съществуващият териториален спор пречи на подписването на мирен договор между двете страни от края на Втората световна война насам.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
655 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.27 | 14:01

1
То смешно, рушнята публикува някакво видео, на което се вижда как япончето си плямпа с някаква девойка. Очевиден фейк, сглобен от китайската партия, която иска да изгони Япония от Русия.

Добави коментар

Водещи новини