Руското контраразузнаване задържа японския консул в Далечния изток за шпионаж

  • 26 септември 2022 20:22

  • 681
  • 1
Руското контраразузнаване задържа японския консул в Далечния изток за шпионаж
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е задържала генералния консул на Япония в руския пристанищен град Владивосток, в Далечния изток, за шпионаж, предадоха руски осведомителни агенции, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Дипломатът е обвинен в опит да се сдобие с информация за сътрудничеството между Москва и неназована азиатска държава. Впоследствие му е било  разпоредено да напусне Русия.

ФСС каза, че консулът Мотоки Тацунори е обявен за персона нон грата, след като е бил задържан при получаване на секретна информация за ефекта на западните санкции върху икономическата ситуация в руския Далечен изток.

Задържаха директор в руски завод заради шпионаж за Украйна

Службата допълни, че секретната информация, която засягала също сътрудничеството на Русия с неназована азиатска държава, е била получена срещу "парично възнаграждение".

"Японски дипломат беше арестуван в момент на получаване на поверителна информация в замяна на парично възнаграждение", посочи в комюнике ФСС, цитирана от руските новинарски агенции. Агенциите посочват, че Русия е изразила протест пред Япония, но от японска страна засега няма коментар по случая, отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
681 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.26 | 21:11

1
ти да видиш...

Добави коментар

Водещи новини