В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия

  • 13 август 2022 07:40

  • 669
  • 1
В Германия съдят бивш военен за шпионаж в полза на Русия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Подполковникът от запаса от германския град Еркрат, Ралф Г., е изправен пред съда в Германия по обвинение в шпионаж в полза на Русия, съобщи в. "Билд".

Процесът срещу него започва в Дюселдорф. Вестникът отбелязва, че служителят не е задържан. Федералната прокуратура го обвинява, че е "действал като разузнавач срещу Германия и партньора ѝ от НАТО - САЩ".

Между 2014 г. и 2020 г. Ралф Г., който е работил и за Търговската камара в Дюселдорф, е изнасял информация и документи на руските разузнавателни служби чрез имейли и лични срещи, включително информация за структурата и функционирането на войските и кибернетичните им способности. На бившия военен не е било заплатено за услугите му. В замяна на това той е поканен на събития, организирани от руски държавни агенции.

От октомври 2014 г. до март 2020 г. Ралф Г. работи за руското Главно разузнавателно управление, уточнява и "Шпигел". Комуникацията се осъществявала чрез лични срещи, телефонни обаждания, имейли и WhatsApp messenger.

Според "Шпигел" подполковникът е предоставил на руската страна информация за резервистите - той е бил заместник-началник на областното командване за връзка в Северен Рейн-Вестфалия и офицер за връзка по гражданско-военното сътрудничество.

Той също така предава информация за оперативната готовност на оръжейните системи на Бундесвера или за кибернетичните способности на войските. Голяма част от тази информация е получена от публично достъпни източници като мозъчни тръстове и вестници.

Водещ руски учен арестуван по подозрение за държавна измяна

Въпреки това според разследването сред предадените на руската страна документи е имало поне един "опасен документ" на Бундесвера. Това са откъси от черновата на Бялата книга от 2016 г. - документ, който съдържа основните насоки на военната и политическата стратегия на страната.

Прокуратурата смята, че обвиняемият е изнесъл тези данни, когато те все още са били предназначени за вътрешна употреба. Освен това Ралф Г. изпраща на Русия данни за контакт и автобиографии на военни командири.

Според "Шпигел" офицерът е бил свързан с Михаил Старов, акредитиран към руското посолство в Германия, както и с военното аташе Андрей Сивов.

Последвайте канала на

Калина Христова
669 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.13 | 09:27

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини