България намесена в разследване за нелегални трансплантации на японци

  • 17 август 2022 10:56

  • 1073
  • 1
България намесена в разследване за нелегални трансплантации на японци
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Схема за незаконни трансплантации на органи, в които е замесена България, разкрива японски вестник.

През април 2021 година двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, пише The Yomiuri Shimbun, цитирани от Дарик.

Операциите им са били уредени от 58-годишен турчин, който е бил арестуван в Украйна по обвинение за незаконен трафик на органи. Трансплантациите у нас са били успешни, но мъжът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г., твърди още японското издание.

Черен дроб, съхраняван три дена, е трансплантиран за първи път на човек

Схемата в Япония започнала да се разплита, след като вестникът получил записи, в които въпросният турчин предлага трансплантации в Шри Ланка. Той бил свързан с неправителствена организация, която го потърсила за помощ, след като заради коронавируса нуждаещите се от нови органи японци не може ли да бъдат оперирани в Китай. Турчинът предлагал трансплантации и в други държави, сред които Украйна, Узбекистан и Киргизстан.

Споменатата НПО отрича всякакви връзки с турчина и незаконния трафик на органи и трансплантации. В разследването не се споменава нито името на болницата в България, където са били трансплантирани японците, нито за кой град става въпрос.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1073 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.17 | 11:39

1
обичайна практика, уж ковид, а органите ги няма

Добави коментар

Водещи новини