Черен дроб, съхраняван три дена, е трансплантиран за първи път на човек

  • 31 май 2022 20:38

  • 2597
  • 0
Черен дроб, съхраняван три дена, е трансплантиран за първи път на човек
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Швейцарски лекари са трансплантирали за първи път на човек увреден черен дроб, третиран и съхраняван в машина три дена, съобщи ДПА.

Операцията е извършена миналата година. Пациентът се е възстановил успешно и е изписан от болницата след няколко дена, като няма признаци за увреждане на органа, нито за неговото отхвърляне. Той се чувства добре. 

Изследователите казват, че разработката може да спаси хора, тъй като технологията може да увеличи броя на наличните черни дробове за трансплантация и да позволи операцията да се планира дни предварително.

Трансплантацията е направена на пациент с онкологично заболяване, включен в швейцарския списък на чакащите за органи. Предложили са му да използва обработен човешки черен дроб.

След съгласието му органът е трансплантиран през май 2021 г. 

Млада жена и бебе с шанс за втори живот след сплит трансплантация

"Много съм благодарен за животоспасяващия орган - каза той. - Поради бързо прогресиращия ми тумор имах малък шанс да получа черен дроб от списъка на чакащите в разумен срок."

Съществува все по-голяма разлика между необходимостта от чернодробни трансплантации и малкия брой налични органи. Тъй като клиничната практика е да се съхраняват донорски черни дробове за не повече от 12 часа в лед преди трансплантация, броят на органите, които могат да бъдат съчетани с реципиенти, е ограничен.

Пиер-Ален Клавиан, директор на Катедрата по висцерална хирургия и трансплантация в Университетската болница в Цюрих, и колегите му демонстрират запазването на човешки черен дроб за три дни извън тялото с помощта на машина с метода  ex situ нормотермична перфузия. При него органът се снабдява с кръвен заместител при нормална телесна температура, докато е извън тялото. Машината имитира човешкото тяло възможно най-точно, за да осигури идеални условия за човешкия черен дроб.

Екипът подготвя черния дроб в машината с различни лекарства, което го е направило подходящ за трансплантация, въпреки че първоначално не е бил одобрен за процедурата.

Получилият го пациент е страдал от няколко сериозни чернодробни заболявания, включително краен стадий на чернодробно заболяване и рак на черния дроб.

Над 1000 българи чакат за трансплантация

Екипът на Liver4Life установява, че трансплантираният орган функционира нормално с минимални увреждания, когато притокът на кръв от вътрешните кръвоносни съдове се възстановява. Основните имуносупресори са прилагани само през първите шест седмици след операцията.

Наред с всичко останало, свързването на черния дроб с машината позволява той да бъде обработен с антибиотици или хормони и да се извършват продължителни лабораторни или тъканни изследвания без притеснения за времето. При нормални обстоятелства това не е възможно, тъй като органите могат да се съхраняват само 12 часа върху лед и в наличните перфузионни машини.

Според проф. Клавиан методът позволява да бъде намален недостигът на органи за трансплантация.

Марк Тибит, професор по макромолекулно инженерство във Федералния технологичен институт в Цюрих ETH добавя: "Интердисциплинарният подход към решаването на сложни биомедицински предизвикателства, използван в този проект, е бъдещето на медицината".

Методът е описан в сп. "Nature Biotechnology", допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2597 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини