САЩ и Южна Корея започват мащабни военни учения следващата седмица

  • 16 август 2022 15:13

  • 1070
  • 0
САЩ и Южна Корея започват мащабни военни учения следващата седмица
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

САЩ и Южна Корея ще започнат през следващата седмица най-големите си съвместни военни учения от години насам на фона на все по-агресивната Северна Корея, която увеличава опитите с оръжия и заплахите за ядрен конфликт срещу Сеул и Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Летните учения на съюзниците, които ще се проведат от 22 август до 1 септември в Южна Корея под името „Улчи фрийдъм шийлд“, ще включват полеви учения с участието на самолети, бойни кораби, танкове и десетки хиляди войници.

Ученията подчертават ангажимента на Вашингтон и Сеул да възстановят мащабната съвместна военна подготовка, след като през последните години те отмениха някои от редовните си учения, а други свиха до компютърни симулации, за да създадат пространство за дипломация с Пхенян и поради опасенията заради КОВИД-19.

Докато Съединените щати и Южна Корея описват ученията си като отбранителни, "Улчи Фрийдъм шийлд“  почти сигурно ще предизвика гневна реакция от страна на Северна Корея, която смята всички съюзнически тренировки за репетиции за инвазия и ги използва, за да оправдае разработването на ядрени оръжия и ракети, посочва АП.

Представители на министерството на отбраната на Сеул и на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ не коментираха броя на американските и южнокорейските военнослужещи, които ще участват в ученията следващата седмица. Но АП припомня, че преди да бъдат отменени или съкратени, САЩ и Южна Корея провеждаха големи съвместни учения всяка пролет и лято в Южна Корея. Пролетните учения се характеризираха с учения с бойна стрелба, включващи широк спектър от сухопътна, въздушна и морска бойна техника, и обикновено в тях участваха около 10 000 американски и 200 000 южнокорейски войници. 

Ким Чен-ун предупреди, че е готов да използва ядрено оръжие

Ученията, които ще започнат заедно с четиридневна южнокорейска програма за обучение по гражданска отбрана, водена от държавни служители, ще включват упражнения, симулиращи съвместни атаки, снабдяване на фронтови подразделения с оръжие и гориво и отстраняване на  оръжия за масово унищожение. Съюзниците ще се обучават и за атаки с безпилотни самолети и други нови военни разработки, показани по време на войната на Русия срещу Украйна, и ще тренират съвместни военно-граждански реакции при нападения срещу морски пристанища, летища и големи промишлени обекти като фабрики за полупроводници.

Някои експерти твърдят, че Северна Корея може да използва ученията като претекст за повишаване на напрежението, посочва АП.

Представители на Южна Корея и САЩ твърдят, че Северна Корея се подготвя и за първото си ядрено изпитание от септември 2017 г. насам, след като Пхенян заяви, че има разработена термоядрена бойна глава, която да монтира на своите междуконтинентални балистични ракети.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1070 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини