САЩ и Южна Корея започват мащабни военни учения следващата седмица

  • 16 август 2022 15:13

  • 1051
  • 0
САЩ и Южна Корея започват мащабни военни учения следващата седмица
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

САЩ и Южна Корея ще започнат през следващата седмица най-големите си съвместни военни учения от години насам на фона на все по-агресивната Северна Корея, която увеличава опитите с оръжия и заплахите за ядрен конфликт срещу Сеул и Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Летните учения на съюзниците, които ще се проведат от 22 август до 1 септември в Южна Корея под името „Улчи фрийдъм шийлд“, ще включват полеви учения с участието на самолети, бойни кораби, танкове и десетки хиляди войници.

Ученията подчертават ангажимента на Вашингтон и Сеул да възстановят мащабната съвместна военна подготовка, след като през последните години те отмениха някои от редовните си учения, а други свиха до компютърни симулации, за да създадат пространство за дипломация с Пхенян и поради опасенията заради КОВИД-19.

Докато Съединените щати и Южна Корея описват ученията си като отбранителни, "Улчи Фрийдъм шийлд“  почти сигурно ще предизвика гневна реакция от страна на Северна Корея, която смята всички съюзнически тренировки за репетиции за инвазия и ги използва, за да оправдае разработването на ядрени оръжия и ракети, посочва АП.

Представители на министерството на отбраната на Сеул и на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ не коментираха броя на американските и южнокорейските военнослужещи, които ще участват в ученията следващата седмица. Но АП припомня, че преди да бъдат отменени или съкратени, САЩ и Южна Корея провеждаха големи съвместни учения всяка пролет и лято в Южна Корея. Пролетните учения се характеризираха с учения с бойна стрелба, включващи широк спектър от сухопътна, въздушна и морска бойна техника, и обикновено в тях участваха около 10 000 американски и 200 000 южнокорейски войници. 

Ким Чен-ун предупреди, че е готов да използва ядрено оръжие

Ученията, които ще започнат заедно с четиридневна южнокорейска програма за обучение по гражданска отбрана, водена от държавни служители, ще включват упражнения, симулиращи съвместни атаки, снабдяване на фронтови подразделения с оръжие и гориво и отстраняване на  оръжия за масово унищожение. Съюзниците ще се обучават и за атаки с безпилотни самолети и други нови военни разработки, показани по време на войната на Русия срещу Украйна, и ще тренират съвместни военно-граждански реакции при нападения срещу морски пристанища, летища и големи промишлени обекти като фабрики за полупроводници.

Някои експерти твърдят, че Северна Корея може да използва ученията като претекст за повишаване на напрежението, посочва АП.

Представители на Южна Корея и САЩ твърдят, че Северна Корея се подготвя и за първото си ядрено изпитание от септември 2017 г. насам, след като Пхенян заяви, че има разработена термоядрена бойна глава, която да монтира на своите междуконтинентални балистични ракети.

Константин Тодоров
1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини