Японският премиер се срещна с Пелоси, нарече китайските учения „тежък проблем“

  • 05 август 2022 06:46

  • 861
  • 3
Японският премиер се срещна с Пелоси, нарече китайските учения „тежък проблем“
© Gettyimages/архив

Японският министър-председател Фумио Кишида каза днес, че китайските военни учения, насочени срещу Тайван, представляват „тежък проблем“, който застрашава регионалния мир и сигурност, след като пет балистични ракети, изстреляни в рамките на ученията, се приземиха в японската изключителна икономическа зона, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Кишида, който направи изявление след работна закуска с председателката на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейната делегация от конгресмени, каза, че изстрелванията на ракети „трябва да бъдат спрени незабавно“.

Нанси Пелоси кацна в Япония - последна спирка от азиатската ѝ обиколка

Китай, който твърди, че Тайван е част от неговата територия и е заплашвал, че ако се наложи ще го анексира със сила, нарече провокация посещението на Пелоси на самоуправляващия се остров по-рано през седмицата. А вчера започна военни учения, в които са включени тренировки за изстрелване на ракети в шест зони около Тайван. Това са най-големите военни маневри на Китай от средата на 90-те години.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши каза, че пет ракети са се приземили вчера в японската изключителна икономическа зона край Хатерума – остров южно от главните острови на Япония. Министърът каза, че Япония е протестирала пред Китай, защото ракетите заплашват японската национална сигурност и живота на японците.

Японският първи дипломат Йошимаса Хаяши, който е на регионален форум в Камбоджа, каза, че действията на Китай „засяват тежко мира и стабилността в региона и международната общност и ние настояваме за незабавното прекратяване на военните учения“.

На работната закуска са били осъдени също общата загриженост за сигурността, предвид действията на Китай, Северна Корея е Русия. Двете страни са потвърдили решимостта си да работят за мир и стабилност в Тайван, каза премиерът Кишида. 

Предстои Пелоси да проведе среща и с японския си колега – председателя на долната камара на японския парламент Хироюки Хосода.

Няколко дни преди визитата на Пелоси Тайван беше посетен от японска делегация от висши японски законодатели, след които беше бившият военен министър Шигеру Ишиба. 

Нанси Пелоси: Китай не може да попречи на световните лидери да посещават Тайван

Ишиба каза, че Япония работи със САЩ за предотвратяване на конфликт в Индийско-Тихоокеанския регион, но иска и отбранително споразумение с Тайван.

Десислава Станева
861 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.05 | 10:15

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.08.05 | 07:17

1
ОООО, ти ли ще наричаш дето наваксинирахте и уморихте толкова млади в Италия? Я, я дайте как обикаляха с табели със снимки на децата си и близките си на шествие да предупредят хората за ваксините

2022.08.05 | 07:23

2
Пардон това се отнасяше за Италия не Япония

Добави коментар

Водещи новини