Мъж, заразен с маймунска шарка, почина в Индия

  • 01 август 2022 20:14

  • 761
  • 2
Мъж, заразен с маймунска шарка, почина в Индия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Индийските власти съобщиха днес за смъртта на заразен с маймунска шарка мъж, който наскоро се е завърнал от Обединените арабски емирства, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това може да се окаже първият смъртен случай от заболяването в Азия.

Министерството на здравеопазването и семейното благосъстояние на южния индийски щат Керала уточни, че тестовете, направени на двадесет и две годишния мъж, починал на 30 юли"показват наличието на маймунска шарка". Този смъртен случай е четвъртият, свързван със заболяването, извън пределите на Африка.

Световната здравна организация обяви на 24 юли степен на тревога "извънредна ситуация с международно значение", в опит да засили борбата с маймунската шарка, наричана още маймунски ортопоксвирус.

Индийският пациент е бил хоспитализиран седмица преди да почине, след завръщането си от Обединените арабски емирства. Все още не може да се каже категорично дали причината за смъртта му е маймунската шарка.

"Младият мъж не е имал симптоми на маймунска шарка. Бил е приет в болница със симптоми на енцефалит и умора", посочи вчера министърът на здравеопазването и семейното благосъстояние на Керала Веена Джордж, цитирана от всекидневника "Индиън Експрес".

Двадесет души са били идентифицирани като високорискови и са поставени под наблюдение, уточни Джордж. Сред тях са родителите, приятели и лекарски персонал, които са били в контакт с починалия.

Судан регистрира първия си случай на заразяване с маймунска шарка

Според СЗО повече от 18 000 случая на маймунска шарка са регистрирани по света извън пределите на Африка от началото на май, като по-голямата част са в Европа.

Миналата седмица Испания обяви два смъртни случая, свързани с маймунска шарка, а Бразилия - един. Засега не е установено конкретно дали шарката е причината за трите смъртни случая. Все още се извършват аутопсии в Испания. В Бразилия властите признават, че починалият е имал и друга сериозна патология. 

Индия е регистрирала поне четири случая на заболяването, първият от които - на 15 юли, при друг мъж, завърнал се в Керала от Обединените арабски емирства.

Константин Тодоров
761 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.01 | 23:10

2
Хаха, гия маймуни са 1,5 милиарда бе. Там на ден умират сигурно 100 000 от естествена смърт.....

2022.08.01 | 21:57

1
Пък един друг мъж починал в Китай а една жена в Мозамбик и няма инфо от кво.

Добави коментар

Водещи новини