Изтребители на САЩ и Япония респектираха КНДР над Японско море

  • 26 май 2022 09:26

  • 653
  • 3
Изтребители на САЩ и Япония респектираха КНДР над Японско море
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изтребители на американските и японските въоръжени сили проведоха съвместен полет над Японско море в демонстрация на сила, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като Северна Корея изстреля три ракети във водите, разделящи Япония и Корейския полуостров.

Целта на учението е била "показване на комбинирани способности за възпиране и противодействие на регионалните заплахи", се посочва в съобщение на американската армия.

Япония и Съединените щати искаха да покажат своята обща решимост след последните ракетни изпитания на Северна Корея, обясниха двама американски служители, пожелали анонимност.

Вчера КНДР предизвика ново напрежение в Източна Азия, изстрелвайки три ракети в Японско море само часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън напусна Токио след срещи с лидерите на Япония, Индия и Австралия.

Япония очаква нови провокации от Северна Корея

Една от ракетите, според представители на Южна Корея, изглежда е най-голямата междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на Пхенян с приблизителен обхват от около 15 000 километра - достатъчен, за да бъдат достигнати Съединените щати.

Съвместният полет на осем изтребителя от военни бази в Япония е включвал четири американски самолета F-16 и четири японски F-15, според японските сили за самоотбрана. 

Пхенян наскоро засили изпитанията на оръжия, възобновявайки изстрелването на ракети с голям обсег за първи път от 2017 г. през март.

Сеул и Вашингтон се опасяват, че страната може да се готви и за нов кръг от ядрени опити.

Калина Христова
653 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.26 | 11:26

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.05.26 | 10:06

1
Москва е Мордор, обаче окото е в дупката!

2022.05.26 | 11:26

2
Пирамидата бъркам в окото. Да го духа рогатия щото', като в приказките винаги, накрая печели доброто.

Добави коментар

Водещи новини