НС прие на първо четене законопроекта за ратифициране на изменение и допълнение на договора за F-16 Block 70

  • 20 юли 2022 16:15

  • 494
  • 1
НС прие на първо четене законопроекта за ратифициране на изменение и допълнение на договора за F-16 Block 70
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ и допълнение на закона за ратифициране на договорите за придобиване на изтребителите, оборудването и въоръжението за тях. "За" гласуваха 167 депутати, 28 бяха „против“ и двама се въздържаха. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни.  

В мотивите за законопроекта за ратификацията на изменение на офертата се посочва, че промените включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, и инженерно-технически състав - 5 души); коригиране на стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях ; коригирани срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти; промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени. 

Дошла е офертата за вторите осем самолета F-16

Въпросното изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. договор и не изисква допълнителни вноски към вече заплатената от България авансова сума. С предложеното изменение не се намаляват или стесняват заложените способности на оръжейната система F-16 Block 70, както са заявени в изискванията на българската страна при подписване на договора за доставка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.20 | 16:29

1
Щом е да ни скубят всичко се приема по най-бързия начин!

Добави коментар

Водещи новини