Китайският премиер: Икономическата ситуация в Китай е по-лоша, отколкото в началото на пандемията

  • 26 май 2022 09:14

  • 475
  • 1
Китайският премиер: Икономическата ситуация в Китай е по-лоша, отколкото в началото на пандемията
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Китайският премиер Ли Къцян направи мрачна констатация за националната икономика, засегната от антиковидните ограничения, с мнението, че тя изживява критичен момент заради трудности, още по-значителни, отколкото през 2020 г., предаде АФП, цитирана от БТА.

Връхлетян преди месеци от нова епидемична вълна, Китай прилага стратегия за "нулев ковид“, целяща да сведе до минимум броя на жертвите, по-специално чрез локдауни като въведения в Шанхай в началото на април.

Твърдо защитавана от президента Си Цзинпин, тази здравна политика се отразява зле на икономиката – много фирми се затварят, заводи работят с по-бавно темпо, внася се объркване в производствените вериги.

Срив на китайския износ

От март-април икономическите показатели, отразяващи състоянието на трудовия пазар, промишлената продукция, консумацията на ток и превоза на стоки, видимо са спаднали, заяви вчера Ли Къцян по време на конференция с представители на местните власти.

"Трудностите, в известен аспект и в известна степен, са още по-значителни, отколкото през 2020 г., когато епидемията нанесе тежък удар" на страната, изтъкна той.

През май Китай съобщи за най-слаби икономически резултати от две години насам, крайно ниско потребление и безработица, близка до абсолютния рекорд.

 "Това е критичен момент, който ще определи икономическата тенденция за цялата година. Трябва да се възползваме от този прозорец, за да върнем икономиката в правия път", призова вчера Ли Къцян.

Забавянето на икономиката може да се окаже пагубно за набелязания като цел от Пекин растеж с 5,5 на сто тази година, при това преди планирани за есента избори.

Валери Зайцев
475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.29 | 03:58

1
В събота, 28 май, бившият министър на МВР на Украйна Арсен Аваков се позова на информация от вътрешния руски щаб за загубите на Руската федерация: 33 812 души. А от ЧВК (частни военни компании) са убити 8903 души. За 92 дни военни действия на украински земи Русия загуби 42 715 души. Китай изчаква Русия да отслабне, за да си върне обратно териториите им, отнети от Руската империя. Путин няма да спечели Украйна и ще погуби Русия.

Добави коментар

Водещи новини